loader-logo

Zelf de boekhouding doen of toch iemand inhuren?

Jij als ondernemer weet er waarschijnlijk alles van: de boekhouding. Dit is vaak niet het leukste klusje van het ondernemerschap, maar het moet toch echt gebeuren. De Belastingdienst is je beste vriend en je wilt hier natuurlijk geen problemen mee krijgen. Ben je goed met cijfertjes? Of heb je een klein bedrijfje? Dan kun je de administratie zelf oppakken. Heb jij niet zoveel verstand van de boekhouding? Kies er dan voor om het gehele taakje uit te besteden.

boekhouding

Boekhouding zelf doen

Als je een onderneming begint, kun je ervoor kiezen om de gehele boekhouding zelf op te pakken. Je moet er wel een beetje verstand van cijfertjes voor hebben, maar je kunt het prima zelf. Je krijgt een goed inzicht in de financiën van je bedrijf en het kost je ook nog eens helemaal geen geld. Naast de voordelen kleven er ook nog een aantal nadelen aan:

  • Het kost je veel tijd, deze tijd zou je het liefst besteden aan de onderneming zelf.
  • Je moet veel kennis hebben om zelf de boekhouding te doen. Er zijn verschillende wet- en regelgeving waar je op de hoogte van moet zijn.
  • Altijd kans op een foutje. Elk mens maakt wel eens een foutje, maar dit kan je nog wel eens duur komen te staan.

Uitbesteden aan een pro

De tweede optie is het uitbesteden van de boekhouding aan een. professional. Als je niet zoveel verstand hebt van de administratie of er simpelweg geen tijd voor hebt, kan dit een goede keuze zijn. Veel ondernemers kiezen ervoor om de boekhouding gedeeltelijk uit te besteden. Zo doet de ondernemer zelf de boekhouding en omzetbelasting aangifte, maar controleert de boekhouder op zijn beurt alles en doet de inkomstenbelasting. Zo weet je zelf hoe je bedrijf er financieel voorstaat. Ook is een boekhouder voor ZZP’ers in de zorg een mogelijkheid

Je kunt er ook voor kiezen om de gehele boekhouding uit te besteden. Dit wordt vaak gedaan als de ondernemer zelf heel erg druk is en er gewoon geen tijd voor heeft. We raden je aan om eens in de zoveel tijd een afspraak te maken met je boekhouder en je te laten informeren over de gang van zaken. Zo blijf je toch op de hoogte van jouw huidige financiën.

rust

Achterstanden bij boekhouding

Heb je achterstanden bij de boekhouding opgelopen? Achterstanden bij boekhouden zijn vervelend, maar dit kan gebeuren en is niet het einde van de wereld. Je kunt ervoor kiezen om de achterstanden zelf proberen weg te werken, maar een professional inhuren kan soms verstandiger zijn. Je wilt natuurlijk geen hoge boete krijgen van de Belastingdienst en het is beter voor iedereen als de achterstand snel wordt weggewerkt. Een professional kan je helpen met de communicatie tussen jou en de Belastingdienst en daarnaast word je geholpen met de aangiften.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *