Je krijgt je geld niet terug? Schakel een deurwaarder in!

Heeft uw debiteur of huurder niet betaald en overweegt u een deurwaarder in te schakelen? Zowel particulieren als bedrijven kunnen een deurwaarder inschakelen. Een deurwaarder heeft meer wettelijke bevoegdheden, maar toch kan het raadzaam zijn eerst een incassobureau in te schakelen. Wanneer kunt u het beste direct een deurwaarder inschakelen?

Minnelijk incassoprocedure: het incassobureau

Nadat u zelf heeft geprobeerd met schriftelijke en telefonische herinneringen, de betaling te innen geeft u met een ingebrekestelling aan dat bij uitblijven van de betaling u een incassobureau inschakelt. Het is verstandig maar niet noodzakelijk vooraf op te nemen in uw algemene voorwaarden, het incassobureau dan rente en buitengerechtelijke incassokosten in rekening mag brengen bij uw wanbetaler. De buitenrechtelijke incassokosten worden bepaald aan de hand van de staffel van Rapport Voorwerk II. Voor bedragen tot 250, 500, 1250 euro bedragen deze respectievelijk 37, 75 150 euro. Het incassobureau tracht met schriftelijk en telefonisch contact het openstaand bedrag en de incassokosten voor u te innen. De meeste incassobureaus trekken enkele weken voor deze procedure uit en starten na uitblijven van de betaling de juridische procedure op.

Juridische incassoprocedure

De juridische procedure wordt door het incassobureau gestart door een deurwaarder in te schakelen. Het inschakelen van een deurwaarder is wettelijk noodzakelijk omdat deze als enige bevoegd is tot het uitbrengen van een dagvaarding. In de dagvaarding staat de eis onderbouwd en wordt de debiteur gesommeerd voor de rechtbank te verschijnen. Een deurwaarder inschakelen is dus noodzakelijk als u een juridische incassoprocedure wilt starten. Het uitbrengen van een dagaarding kost € 76,31. Daarnaast betaalt u kosten voor het opstellen van de dagvaarding aan het incassobureau of de deurwaarder en griffiekosten voor de rechtbank. Een juridische incassoprocedure kan enkele maanden tot een jaar duren en eindigt met een schikking of een eindvonnis.

Deurwaarder inschakelen om beslag te leggen

Als de rechter uitspraak heeft gedaan beschikt u over een executoriale titel. Daarmee kunt u opnieuw een deurwaarder inschakelen maar nu om beslag te leggen op loon, uitkeringen, vermogen, onroerend goed of andere betalingen van derden. Een werkgever is dan bijvoorbeeld verplicht een bepaald gedeelte van het salaris in te houden en dit over te maken naar de deurwaarder waarmee de schuld kan worden voldaan. De kosten van een deurwaarder inschakelen zijn voor rekening van de wanbetaler en bedragen ongeveer 110 euro.

Read more

Verantwoord geld lenen voor een hypotheek

Geld lenen hypotheek

Een huis verkopen kan financieel lastige vraagstukken opleveren, daarom schakel je een professional in. Ook wanneer je een huis gaat kopen is het verstandig om een adviseur in te schakelen. Om een huis te kopen heb je hoogstwaarschijnlijk een hypotheek nodig. Een hypotheek afsluiten is heel normaal. Er kunnen verschillende redenen zijn om een hypotheek aan te vragen of over te sluiten, echter dient u zich een aantal vragen te stellen voordat u een hypotheek afsluit. Als u echt verantwoord geld wilt lenen voor een hypotheek moet u onderstaande tips even goed lezen.

  • Leen nooit teveel
    • Leen niet meer dan u maandelijks kunt afbetalen. Een hypotheek is pas verantwoord als u de maandelijkse aflossing kunt opbrengen en daarnaast nog geld opzij kunt zetten voor andere, vaak onvoorziene, uitgaven.
  • Vraag altijd meerdere offertes aan
    • Door het aanvragen van meerdere offertes kunt u voorwaarden en rentes goed met elkaar vergelijken. Op onze website vindt u een vergelijk van hypotheek aanbieders waar u gratis offertes kunt aanvragen.
  • Pas op voor een lage rente
    • Een lage rente klinkt aantrekkelijk, maar is vaak een tijdelijke aanbieding. Informeer daarom goed of de lage rente een tijdelijke aanbieding is, en wat het rentetarief gaat worden na de actieperiode.

Valkuilen bij het afsluiten van een hypotheek

Informeer uzelf goed voordat u een hypotheek afsluit. Vraag altijd naar eventuele verplichte verzekeringen, naar de looptijd van de hypotheek, de hoogte van de rente, de totale kosten van de hypotheek en de periode dat de (actie)rente geldig is.
Het is niet altijd mogelijk om tegen het geadverteerde tarief de hypotheek te krijgen. Het kan voorkomen dat een tarief alleen geldig is voor een korte periode. Ook kan als voorwaarde worden gesteld dat er één of meerdere verzekeringen moeten worden afgesloten die in uw situatie wellicht niet nodig zijn.

Een aangeboden rente kan slechts een tijdelijk aanbod zijn. Afbetaling van de hypotheek duurt dan langer dan verwacht en in totaal kan er meer betaald worden dan bij een lening met een iets hogere rente. 

Hypotheek oversluiten

Een dure hypotheek oversluiten naar een goedkope hypotheek kan in zo’n geval aantrekkelijk lijken, maar kan uiteindelijk duurder uitpakken als de looptijd bij de nieuwe hypotheek langer wordt. U betaalt dan wel minder rente, maar wel over een langere periode. Informeer uzelf daarom goed bij het oversluiten van een hypotheek.

Meer informatie

Voor meer informatie over verstandig lenen voor een huis of een verantwoorde lening voor een hypotheek verwijzen wij u graag naar de website van het Nibud, www.nibud.nl.

Een andere interessante site is www.zelfjeschuldenregelen.nl.

Read more