Een hypotheek oversluiten c.q. omzetten is gelijk aan het afsluiten van een nieuwe hypotheek en daarmee aflossen van een oude hypotheek. U hebt bij het afsluiten een nieuwe hypotheek vaak te maken met kosten, zoals notaris- en taxatiekosten en natuurlijk afsluitkosten, zeker als u van hypotheekverstrekker verandert. De grootste kostenpost is echter vaak de boete die moet worden betaald als vervroegt wordt afgelost. Als u een hypotheek wilt oversluiten in een rentevast periode, dan wordt door de hypotheekverstrekker een boete opgelegd die overeenkomt met de gemiste rente-inkomsten. U hoeft geen boete te betalen als u overstapt aan het einde van de rentevast periode.

Lagere rente

De rente die u moet betalen voor uw hypotheek kan op het moment hoger zijn dan de rente die u moet betalen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Het lijkt dan aantrekkelijk om uw hypotheek over te sluiten, maar door hoge kosten kunt u bedrogen uitkomen. De extra kosten kunnen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek worden meegefinancierd, de maandlasten zijn doorgaans ook lager, maar de looptijd is langer, daardoor kunt u per saldo duurder uit zijn.

Wanneer een hypotheek oversluiten?

Is het wel of niet verstandig om uw hypotheek over te sluiten of om te zetten, dit wordt bepaald door uw persoonlijke situatie. Het beste moment is aan het eind van de rentevast periode. U kunt een hypotheek ook oversluiten of omzetten als u verwacht dat de rente gaat stijgen, maar dan moet de resterende rentevast periode niet langer zijn dan twee jaar. De boete is dan relatief laag, terwijl u wel profiteert van een lagere rente. Het is verstandig altijd eerste te informeren bij uw huidige hypotheekverstrekker naar de mogelijkheden, hiermee kunnen veel kosten worden bespaard.

Wilt u de hypotheek verhogen, in verband met een verbouwing of andere grote aankoop, dan kan een hypotheek oversluiten of omzetten bijzonder interessant zijn, aangezien de meeste kosten toch al worden gemaakt.