loader-logo

Autoverzekering

  • Home
  • Autoverzekering

De autoverzekering is met recht en rede één van de meest populaire verzekeringen ter wereld. De reden daarvoor hoeven we eigenlijk niet ver te zoeken. Nagenoeg elk gezin beschikt de dag van vandaag wel over een eigen auto. In veel (Europese) landen geldt daarnaast een verplichting voor het afsluiten van een autoverzekering. In het bijzonder de verzekering die schade aan derden dekt is bij wet verplicht. U kunt er als bestuurder van een auto uiteraard steeds voor kiezen om gebruik te maken van een uitgebreidere autoverzekering, maar dat is niet verplicht.

Verschillende autoverzekeringen

De autoverzekering is geen enkelvoudige verzekering wat wil zeggen dat u ze op verschillende manieren kunt afsluiten. De gewone WA-verzekering is in Nederland wettelijk verplicht voor alle bestuurders van een voertuig. Deze vorm van autoverzekering dekt echter uitsluitend schade die wordt veroorzaakt aan het eigen voertuig. Raakt uw auto betrokken in een ongeval waar er eveneens schade aan uw eigen auto wordt aangebracht, dan zult u dus geen terugbetaling van uw verzekeraar ontvangen. Dat is wel het geval indien u er voor kiest om een beperkt of full casco autoverzekering af te sluiten. Deze autoverzekeringen beschikken over een aanvullende polis die ook eigen schade kan vergoeden. Let wel, afhankelijk van de aard van de polis kunnen verschillende schadegevallen worden uitgesloten. Wanneer u bijvoorbeeld over een beperkt casco autoverzekering beschikt wordt lang niet alle schade zomaar ingedekt door de verzekering. Het wordt daarom steeds aangeraden om goed na te denken over welk type autoverzekering het best voldoet aan de door u vooropgestelde verwachtingen.

Autoverzekering vergelijken

Omdat de WA-verzekering wettelijk verplicht is in Nederland denken veel mensen nog steeds dat de kostprijs van de verzekering is vastgesteld en dat verzekeraars deze met andere woorden niet naar eigen inzicht kunnen aanpassen. In principe is dat deels juist. Verzekeraars moeten zich houden aan enkele wettelijke bepalingen, maar binnen die bepalingen staat het ze wel degelijk vrij om de kostprijs van hun autoverzekering naar eigen inzicht aan te passen. Met andere woorden, wilt u er zeker van zijn dat u uiteindelijk kiest voor een zo goedkoop mogelijke verzekering voor uw auto, dan zult u niet anders kunnen dan even een korte vergelijking uit te voeren. Op basis van zo’n vergelijking zult u al snel te weten komen welke autoverzekering op financieel vlak voor u het interessantst is.