Om een energiecontract af te sluiten dat in uw specifieke omstandigheden de meeste voordelen biedt is het verstandig om de verschillende energieleveranciers goed met elkaar te vergelijken. Energieleveranciers vergelijken is nog best een hele klus. Elke energieleverancier probeert u uiteraard te overtuigen om te kiezen voor de diensten die zij zelf aanbieden. Hoe krijgt u dan toch een goed overzicht van de verschillende mogelijkheden?
Om dat overzicht te krijgen is het van belang om een aantal punten te checken wanneer u van plan bent om de juiste keuze te maken. Vergelijk energieleveranciers daarom niet alleen op de kale prijs die u te zien krijgt op de homepage van een energiemaatschappij maar pak het iets uitgebreider aan.
Om te beginnen pakt u de energierekening van uw huidige energieleverancier erbij. Op de rekeningspecificatie staat een aantal verschillende posten met daarmee corresponderende bedragen.
Hoe de energierekening eruit ziet is afhankelijk van de aanbieder die uw energie aanlevert. Over het algemeen genomen zijn er echter een aantal kostenposten die op elke rekening terugkomen. Deze posten zijn: leveringskosten, transport- of netwerkkosten, belastingen en overige kosten.
energieleveranciers vergelijken op het gebied van leveringskosten is belangrijk omdat deze kostenpost enorm kan verschillen per energieleverancier. Het grootste gedeelte van het bedrag waaruit de leveringskosten zijn opgebouwd wordt door de energieleverancier zelf bepaald. Wanneer u energieleveranciers vergelijkt is het goed om te kijken naar het verschil tussen het vastrecht en het variabele verbruikstarief.
Op uw energierekening ziet u de post transport- of netwerkkosten staan. Het bedrag dat u hieraan kwijt bent is globaal iets minder dan 20 procent van het totale bedrag. Deze kostenpost is onafhankelijk van de energieleverancier door wie u uw stroom en gas krijgt geleverd. Deze kosten zijn namelijk vastgesteld door een externe organisatie en zijn afhankelijk van de gemeente waar u woont. Het is daarom onnodig om energieleveranciers op dit punt te vergelijken.
Een groot gedeelte van het totale bedrag dat u moet betalen voor uw gas en stroom bestaat uit de belasting. Dit bedrag hoeft u niet apart te voldoen maar wordt door uw energieleverancier aan u in rekening gebracht en vervolgens afgedragen aan de overheid. Ook dit bedrag wordt door een derde partij (namelijk de overheid) vastgesteld, en wel in een percentage van het totaalbedrag. Over de totale hoogte van de energiekosten betaalt u 21 procent btw.
Overige kosten zijn kosten die te maken kunnen hebben met verschillende zaken die niet onder één van de andere posten vallen. Wanneer u energieleveranciers wilt gaan vergelijken is dit een interessante post om extra aandacht aan te besteden. Een voorbeeld van overige kosten die door uw energieleverancier in rekening kunnen worden gebracht zijn ‘administratiekosten’.
Wanneer u energieleveranciers vergelijkt let u doorgaans in eerste instantie op de prijs die er wordt gerekend. Toch is het ook goed om een aantal andere factoren mee te wegen. Klantvriendelijkheid, gebruikersgemak van de website en snelle hulp bij eventuele problemen zijn zaken die vaak per aanbieder verschillen. Toch kunnen dit onderwerpen zijn waar u ooit mee wordt geconfronteerd. Om hier meer informatie over te vinden kunt u op onze website ervaringen van klanten lezen. Dit geeft u een goed en objectief beeld van wat u op dit gebied van de diverse energieleveranciers kunt verwachten.
Atoomstroom
Budget Energie
Delta Energie
Electrabel
Eneco
Energiedirect
Eon
Essent
Greenchoice
Homestroom
Innova
Main Energie
Nederlandse Energie Maatschappij
Noordhollandse Energie Cooperatie
Nuon
One for One
Oxxio
Qwint Enegie
Robin Energie
UnitedConsumers
Vastelastenbond