Bij deze vorm wordt niet afgelost op de lening en wordt ook niet op een andere wijze een kapitaal
gevormd om de lening op een vastgestelde datum te kunnen aflossen. Veel geldgevers zijn bereid tot deze vorm van hypotheek als de schuld in redelijke verhouding staat tot de (executie) waarde van het pand. Ook is men bereid om een deel van de lening aflossingsvrij te verstrekken. De schuldenaar is uitsluitend bij verkoop of bij het overlijden van de schuldenaar verplicht om de lening af te lossen. Dit geldt overigens ook bij alle eerder genoemde vormen krachtens de algemene voorwaarden van de geldgever.
Uiteraard staat het de schuldenaar vrij om vrijwillig toch aan vermogensvorming te doen in de vorm van een beleggingsrekening of in de vorm van een verzekering. Het is vaak ook verstandig dit te doen. Een van de aantrekkelijke punten van een “eigen woningschuld” is de aftrekbaarheid van de rente voor de inkomstenbelasting. Na 30 jaar verdwijnt deze aftrek (zie syllabus Hypotheken fiscaal). Dit zal voor de klant een behoorlijke verzwaring van de hypotheeklast geven en mogelijk hierdoor de behoefte om de lening toch maar af te lossen.
Berekening jaarlast
De aflossingsvrije hypotheek heeft wel een heel eenvoudige vorm van jaarlastberekening. Deze bestaat uit de rente per jaar die voor de lening verschuldigd is. Indien noodzakelijk wordt deze aangevuld met de premie voor een gelijkblijvende risicoverzekering.
Kenmerken
De kenmerken van een aflossingsvrije lening zijn:
• Er is geen einddatum en dus geen vaste looptijd.
• Er wordt tijdens de looptijd niet afgelost.
• De schuld blijft bestaan tot de woning wordt verkocht of tot het overlijden van de geldnemer.
• Bruto en netto lasten blijven gedurende maximaal 30 jaar gelijk.
• Gedurende de looptijd de laagste lasten.
• Officieus te combineren met spaarloonregeling (sparen met spaarloon kan met een bankrekening of met een niet verpande levensverzekering; met een aflossingsvrije lening kan een klant toch het spaarloon aanwenden voor gehele of gedeeltelijke aflossing van de lening).
• Een overlijdensdekking is niet automatisch van toepassing.