loader-logo

Energieprijzen

  • Home
  • Energieprijzen

Energieprijzen vergelijken via Energieoverstapper.nlAls u energieprijzen wilt vergelijken is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de prijs die door de aanbieder wordt opgegeven. Er kunnen nogal wat addertjes onder het gras zitten; zaken waar u geen rekening mee hebt gehouden zodat de kosten toch nog een stuk hoger oplopen dan u van te voren had verwacht. Om dit soort vervelende verrassingen voor te zijn geven we hier een aantal tips die u kunt gebruiken als u energieprijzen met elkaar vergelijkt.

Vergelijk energieprijzen

De eerste vraag die u aan uzelf moet stellen is: neem ik een contract voor bepaalde of onbepaalde duur. Dit is vooral belangrijk in verband met het opzeggen van het contract. Een contract met een bepaalde duur (bijvoorbeeld een jaar) kunt u meestal niet zomaar kosteloos opzeggen. In de meeste gevallen brengt de energieleverancier namelijk een ‘opzegvergoeding’ in rekening. In feite is dit een boete omdat u uw contract voortijdig beëindigt. Een ander aspect waar u rekening mee moet houden is de opzegtermijn. Deze bedraagt meestal 30 dagen.

Stroom en gasprijzen vergelijken?

Bij het vergelijken van energieprijzen is het goed om u te realiseren dat energieaanbieders u voorzien van zowel stroom als gas. Om geen onverwachte kosten te maken is het dus noodzakelijk om te kijken of de genoemde prijs geldt voor stroom én gas. Uiteraard moet u er op letten dat u bij een overstap beide zaken in het pakket hebt zitten.

BTW en netwerkkosten

Over elk product dat u aanschaft moet in Nederland BTW worden betaald. Dat geldt dus ook voor energie. Kijk daarom bij het vergelijken van de energieprijzen goed of de prijs die wordt getoond inclusief of exclusief BTW is. Vervolgens zijn er nog de zogenaamde netwerkkosten. Dit zijn kosten die de aanbieder extra bij u in rekening brengt. Voorbeelden van netwerkkosten zijn: aansluitkostenvergoeding, meettarief, transporttarief en systeemdienstentarief. Bij het vergelijken van energieprijzen moet u rekening houden met deze extra kosten. Kijk dus altijd of deze kosten in het tarief van de aanbieder zijn verwerkt.

Enkele of dubbele meter

Een dubbele meter, ook wel bekend als een tweestandenmeter, meet het energieverbruik in de piek- en daluren. In de daluren wordt een lager tarief berekend. In sommige gevallen kan het aanschaffen van een dubbele meter dus een kostenbesparing opleveren. Wanneer u energieprijzen vergelijkt moet u er wel rekening mee houden dat de kostenbesparing afhankelijk is van uw verbruik en van de aanbieder die uw gas en stroom levert.

Korting bij overstappen

Om het aantrekkelijk te maken om over te stappen bieden veel leveranciers kortingen aan nieuwe klanten. Er zijn verschillende kortingen die aangeboden worden. Vooral wanneer u een meerjarig contract afsluit is het goed om van te voren duidelijk te hebben hoe de kortingen worden verrekend. Speciale actietarieven die worden aangeboden gelden meestal maar voor een beperkte tijd. Bij een meerjarig contract zou dit dus negatieve financiële gevolgen voor u kunnen hebben.

Klantenservice

Bij het vergelijken van energieprijzen moet u niet alleen uitgaan van de prijs. Er zijn andere zaken die minstens even belangrijk zijn. Een goede en naar tevredenheid werkende klantenservice is er daar één van. Helaas staat de energiesector over het algemeen niet bekend om haar klantvriendelijke houding. Wanneer u de prijzen gaat vergelijken is het daarom verstandig om ervaringen van andere klanten te lezen op www.energieoverstapper.nl. Wanneer er zaken niet naar wens zijn wilt u uiteraard geen uren moeten wachten voordat u bij een helpdesk eindelijk wordt geholpen. Ook de kosten van een helpdesk kunnen behoorlijk oplopen. Deze kosten kunnen per aanbieder verschillen, en het is dus zaak om dit mee te nemen als u kiest voor een energieaanbieder. Ook de servicediensten verschillen vaak per aanbieder. Zorg dat u de goede kiest zodat u niet in de kou komt te zitten!