loader-logo

Advocaat

  • Advocaten
  • Advocatenkantoor
  • Advocatenkantoren

Een advocaat is een persoon die juridische diensten verleent aan mensen of bedrijven. Er zijn vele soorten advocaten en elk type advocaat is gespecialiseerd in zijn eigen rechtsgebied.

Bekijk een overzicht van alle advocaten in Nederland.

De meest bekende advocaat is de advocaat die de belangen behartigt in een rechtszaak. In dit geval is een advocaat eigenlijk altijd partijdig en verdedigt de belangen van zijn cliėnt. Dit in tegenstelling tot de notaris die meestal werkzaam is voor twee partijen. Een advocaat wordt ook wel een raadsman of raadsvrouw genoemd in juridische aangelegenheden.

Een advocaat kan gebruikt worden op het moment dat u gaat scheiden. In de rechtszaak waarin de scheiding wordt behandeld, vertegenwoordigt de advocaat uw belangen of die van uw (ex-)partner. In dit geval zijn dus twee advocaten nodig.

Ook in geval van een strafzaak heeft u een advocaat nodig om u te verdedigen tegen (eventuele) beschuldigingen. De advocaat heeft voldoende kennis van het recht om u te adviseren over uw mogelijkheden in geval van beschuldiging en uw advocaat kan u op de juiste manier door het strafproces leiden.

Maar de advocaat hoeft niet alleen in rechtszaken ingehuurd te worden. De advocaat kan ook een bemiddelde rol hebben wanneer er een onenigheid is tussen twee partijen. Zijn kennis van juridische zaken kan op dat moment helpen om de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. In geval van een dergelijke mediation (bemiddeling) heeft de advocaat voornamelijk een adviserende rol en is dan meestal niet partijdig.

Pro deo advocaat

Een advocaat inhuren kan soms veel geld kosten. Om ook mensen met een beperkt budget toegang te geven tot juridisch advies, is het mogelijke een pro deo advocaat in te huren. Dit is in de meeste gevallen een advocaat welke nog in opleiding is of aan het begin van zijn carričre staat. Om naam te maken en ervaring op te doen werkt de advocaat nog tegen een laag tarief of wordt betaald vanuit sociale bijstand. Om aanspraak te maken op een pro deo advocaat dient u aan bepaalde voorwaarden te voldoen waarbij de hoogte van uw inkomen de zwaarst wegende factor is.

Hoe kiest u een advocaat

Wanneer u op zoek bent naar een advocaat, is het belangrijk dat u weet waarvoor u hem nodig heeft. Kiesjedienstverlener.nl biedt een uitgebreid overzicht van alle advocaten in Nederland. U kunt eenvoudig een advocaat zoeken door te selecteren op specialisatie. Tevens is het mogelijk om een advocaat te vinden in een zelf te bepalen straal rond uw huis of op basis van ervaringen van andere mensen. Kortom, op een interactieve manier komt u tot de keuze voor de juiste advocaat.

Vind direct een advocaat.