loader-logo

Verzekeringen

  • Home
  • Verzekeringen

Ieder mens loopt constant risico’s. Of het nu gaat om de schade van uw auto, van uzelf, uw huis of de schade die u kunt oplopen op vakantie. Risico’s zijn er altijd. In Nederland is het gelukkig zo geregeld dat deze risico’s kunnen worden verzekerd. Men kan dus verschillende verzekeringen afsluiten. Maar welke verzekeringen zijn er eigenlijk en hoe gaat dat verder na het afsluiten van een verzekering? Natuurlijk zijn er een hoop soorten verzekeringen, als we kijken naar het aanbod. Zo kennen we onder andere autoverzekeringen, inboedelverzekeringen, zorgverzekeringen, opstalverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekering.

Wat is een verzekering?

Een verzekering is een overeenkomst tussen een verzekeringsmaatschappij en een verzekeringnemer. Een verzekering wordt ook wel een assurantie genoemd en u bent de verzekeringnemer. Voorbeelden van een verzekeringsmaatschappij zijn bedrijven als Ditzo en Centraal Beheer Achmea. Natuurlijk zijn er nog veel meer verzekeringsmaatschappijen waarbij u een verzekering kunt afsluiten. Sommige verzekeringen in Nederland zijn verplicht om af te sluiten, andere verzekeringen kunt u afsluiten, maar dat is dan eigenlijk niet nodig of verplicht.

Verplichte verzekeringen

In Nederland zijn een aantal verzekeringen verplicht om af te sluiten, dit staat zo in de Nederlandse wet geregeld. Zo is het voor iedereen in Nederland verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Dit moet u in ieder geval als mens afsluiten. Andere verzekeringen zijn verplicht als u iets qua bezit hebt. Als u bijvoorbeeld een huis hebt met een hypotheek, bent u verplicht om een opstalverzekering af te sluiten voor uw huis. Als u in het bezit bent van een auto, dan bent u in Nederland verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Dit dekt de eventuele schade die uw auto op kan lopen

Soorten verzekeringen

Natuurlijk zijn er een hoop soorten verzekeringen, als we kijken naar het aanbod. Zo kennen we autoverzekeringen, scooter verzekering,  inboedelverzekeringen, zorgverzekeringen, opstalverzekeringen, aansprakelijkheidsverzekeringen en zo zijn er nog een hoop. Maar in Nederland kennen we eigenlijk twee categorieën als het gaat om de soorten verzekeringen. Namelijk de schadeverzekeringen en de sommenverzekeringen. In deze twee categorieën passen dan ook weer echte verzekeringen. Bij een schadeverzekering wordt een vermogen verzekerd wat bijvoorbeeld kan worden aangetast of kan worden beschadigd. Een sommenverzekering keert een van te voren afgesproken bedrag uit wanneer er iets gebeurd. Een voorbeeld van een sommenverzekering is een levensverzekering. Zulke verzekeringen gaan om een mens of om de gezondheid van een mens.

Schadeverzekeringen

In Nederland kennen wij een hoop schadeverzekeringen. Deze verzekering verzekert de schade van een vermogen of een bezit. In ieder geval iets wat kan worden beschadigd of wat kan worden aangetast. Denk bijvoorbeeld aan een rechtsbijstandverzekering. Als u bijvoorbeeld een rechtszaak moet starten dan kan de rechtsbijstandverzekering de schade verzekeren die u oploopt qua kosten van de rechtszaak. Verder bestaat er ook een opstalverzekering die in Nederland verplicht is. U hebt een huis en alles wat in het huis staat noemen we de opstal. Een opstalverzekering verzekert alle opstal van een huis als dit wordt aangetast.

Verzekeringen