loader-logo

De voordelen van een vaststellingsovereenkomst

Een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd, is een populaire manier om een arbeidsrelatie in goed overleg te beëindigen. Dit document legt alle afspraken vast die tussen werkgever en werknemer worden gemaakt over het beëindigen van het dienstverband. Maar wat zijn nu precies de voordelen van zo’n document? Hieronder lees je de belangrijkste voordelen op een rij.

1. Duidelijkheid en zekerheid

Een vaststellingsovereenkomst biedt duidelijkheid en zekerheid voor beide partijen. Alle afspraken worden schriftelijk vastgelegd, waardoor er geen misverstanden kunnen ontstaan over zaken zoals de einddatum van het dienstverband, de hoogte van de ontslagvergoeding en eventuele vrijstelling van werk. Dit zorgt voor een transparant proces waarin beide partijen precies weten waar ze aan toe zijn.

2. Snelle en vreedzame oplossing

In tegenstelling tot een ontslagprocedure via de kantonrechter of het UWV, kan een vaststellingsovereenkomst vaak snel worden geregeld. Dit bespaart tijd, kosten en stress voor zowel de werkgever als de werknemer. Omdat beide partijen in goed overleg tot de overeenkomst komen, blijft de relatie meestal redelijk goed, wat belangrijk kan zijn voor toekomstige referenties.

3. Onderhandelingsmogelijkheden

Bij deze route heb je als werknemer de mogelijkheid om te onderhandelen over de voorwaarden. Dit biedt ruimte om afspraken te maken die gunstig voor jou zijn, zoals een hogere ontslagvergoeding, een langere opzegtermijn of een positieve getuigschrift. Het is belangrijk om goed voorbereid de onderhandelingen in te gaan en eventueel een jurist in te schakelen voor advies en ondersteuning. Je vaststellingsovereenkomst laten controleren kan vaak kosteloos of het budget hiervoor wordt gedekt door de werkgever. Denk hierbij aan partijen zoals Mijnontslagjurist die gespecialiseerd zijn in dergelijke vraagstukken.

4. Recht op WW-uitkering

Een groot voordeel van een vaststellingsovereenkomst is dat je recht kunt behouden op een WW-uitkering. Dit is echter alleen het geval als de overeenkomst aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals het opnemen van een neutrale beëindigingsreden. Het is daarom cruciaal om de overeenkomst te laten controleren door een expert om er zeker van te zijn dat je geen WW-rechten verliest.

5. Vermijden van een juridische strijd

Een vaststellingsovereenkomst helpt om een juridische strijd te vermijden. Ontslagprocedures kunnen lang duren, kostbaar zijn en veel stress veroorzaken. Door in goed overleg tot een beëindiging te komen, voorkom je een langdurig en emotioneel belastend conflict. Dit is niet alleen prettig voor jou, maar ook voor je werkgever.

6. Financiële compensatie

In een vaststellingsovereenkomst kun je afspraken maken over een ontslagvergoeding. Dit biedt je financiële compensatie voor het verlies van je baan en kan je helpen om de periode tussen banen te overbruggen. De hoogte van de ontslagvergoeding is vaak onderhandelbaar en kan gunstiger uitvallen dan de wettelijke transitievergoeding.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *