loader-logo

Veelgestelde makelaardij vragen

  • Wat is verstandig? Eerst kopen of eerst verkopen?
  • In welke prijsklasse kan ik een woning gaan zoeken?
  • Kan ik mijn hypotheek met lage rente mee verhuizen naar een andere (nieuwe) woning?

Wat is verstandig? Eerst kopen of eerst verkopen?

Eerst kopen

Indien u van mening bent dat u uw woning snel kunt verkopen, bijvoorbeeld omdat er veel vraag naar is, dan kunt u besluiten om eerst een woning te kopen. In de koopovereenkomst kunt u laten beschrijven dat de overgang naar uw nieuwe woning qua data soepel en geruisloos verloopt.

Eerst verkopen

Indien u uw huidige woning verkoopt alvorens u een nieuwe woning koopt, dan heeft u een goed beeld van de prijs die u aan u nieuwe woning zou kunnen besteden. Indien u uw woning met winst verkoopt, dan heeft u overwaarde. Overwaarde kunt u meenemen naar een nieuw huis. In 2004 heeft de overheid de bijleenregeling ingevoerd. Deze regeling stelt beperkingen aan de fiscale aftrekbaarheid van hypotheekrente, hetgeen u dient te stimuleren om overwaarde te gebruiken bij de aankoop van een nieuwe woning.

In welke prijsklasse kan ik een woning gaan zoeken?

Voordat uw woning zoektocht start, bijvoorbeeld op één van de woningsites, is het verstandig om te weten hoeveel hypotheek u zou kunnen krijgen en hoe hoog de maandlasten zijn die daarbij horen.  

Kosten koper

De combinatie van uw maximale hypotheek en uw eventuele spaargeld kan u een indicatie geven van de maximale koopprijs die u voor een woningkunt betalen. U dient echter wel rekening te houden met de bijkomende kosten (k.k.) en de kosten die voortvloeien uit onder andere de inrichting van uw (nieuwe) woning.

Online uw maximale hypotheek berekenen

Op onze website kunt ook online uw maximale hypotheek en de maximale koopsom die u voor een woning kunt betalen berekenen. Deze hypotheekberekening geeft u een indicatie van uw mogelijkheden. Klik hier om online uw maximale hypotheek te berekenen.

Kan ik mijn hypotheek mee verhuizen naar een andere (nieuwe) woning?

Wanneer u uw woning verkoopt lost u in veel gevallen de hypotheek af met de verkoop. Soms is het echter mogelijk om de rente en/of voorwaarden van uw huidige hypotheek mee te verhuizen naar een andere (nieuwe) woning. Of dit zinvol en voordelig voor u is hangt af van uw persoonlijke situatie en de condities waaronder uw hypotheek is afgesloten.

Er zijn zelfs banken en verzekeraars (geldverstrekkers) die u de optie bieden om de condities van uw hypotheek door te geven aan de volgende koper van uw woning. Een dergelijke hypotheek noemt men: de doorgeef hypotheek.