loader-logo

Energie vergelijken

  • Home
  • Energie vergelijken

Wanneer u uw energiekosten gaat vergelijken zult u merken dat de meest gunstige aanbieder voor ieder persoon en elk gezin weer anders kan zijn. Dit komt doordat energieleveranciers verschillende pakketten en voorwaarden hanteren. Zo heeft een eenpersoonshuishouden een heel andere manier van energieverbruik dan een gezin dat uit vier personen bestaat.

Energie Vergelijken, Waar let ik op?

De kosten die de verschillende energiemaatschappijen in rekening brengen wanneer u klant bent bij één van hen kunnen verschillend zijn. Dit heeft vaak te maken met de hoeveelheid energie die u op jaarbasis verbruikt. Wanneer u uw energie wilt gaan vergelijken is het dus in eerste instantie van belang om er achter te komen wat uw energieverbruik per jaar is. Dit bedrag is te vinden op uw jaarafrekening.

Energie vergelijken via Energieoverstapper.nl

Als consument in Nederland kunt u kiezen uit verschillende soorten energie. Uiteraard is de stroom en het gas dat u gebruikt niet anders dan dat van uw buren, het gaat hier om de manier waarop de energie wordt opgewekt. Als u kiest voor ‘groene’ stroom krijgt u energie geleverd die is opgewekt door bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen. Kiest u voor ‘grijze’ stroom dan is dit stroom die minder duurzaam is opgewekt. Voor het opwekken van ‘grijze’ stroom wordt gebruik gemaakt van kolencentrales of gascentrales. De keuze die u maakt heeft in dit geval dus te maken met u persoonlijke overtuigingen. Overigens is het sinds een aantal jaar ook mogelijk om energie af te nemen die volledig door kernreactoren is opgewekt.

Contract voor bepaalde of onbepaalde tijd?

Wanneer u energie gaat vergelijken zult u al snel zien dat u naast de verschillende soorten energie ook kan kiezen uit verschillende soorten contracten. De twee contracten die het meest voorkomen zijn het contract voor bepaalde tijd en het contract voor onbepaalde tijd. Aan beide contracten zijn voordelen en nadelen verbonden.

Sluit u een contract voor een bepaalde tijd af, dan kunt u in veel gevallen gebruik maken van actietarieven of kortingsacties. Het nadeel is wel dat u een contract voor een bepaalde tijd niet zo maar kan opzeggen tijdens de looptijd. Wilt u het contract toch opzeggen dan kan de leverancier u een boete opleggen.

Voor een contract met onbepaalde tijd geldt dit niet. U kunt een contract met onbepaalde tijd altijd opzeggen wanneer u dit wenst. Wel moet u rekening houden met de opzegtermijn die vaak een aantal weken bedraagt.

Gas en stroom Vergelijken

Bij het vergelijken van energie moet u zich goed realiseren dat energieaanbieders over het algemeen verantwoordelijk zijn voor het leveren van zowel stroom als gas. Wanneer u energie vergelijkt zult u goed moeten kijken of de prijzen van stroom en gas allebei vast zijn. Het komt namelijk wel eens voor dat de prijs van het gas variabel is terwijl er voor de stroom wel een vaste prijs wordt gerekend. Dit kan uiteraard gevolgen hebben voor de kosten die u maakt, waardoor de keuze voor een bepaalde energieaanbieder wellicht anders voor u uitvalt.

Vaste of variabele prijs?

Zoals hierboven al aangegeven is kunnen de prijzen van energie vast of variabel zijn. U kunt zelf kiezen welke variant uw voorkeur heeft. Bij het vergelijken van energie kunt u dit aangeven. De vraag of een variabele prijs gunstig is is moeilijk te beantwoorden. Dit hangt onder meer af van de omstandigheden op de grondstoffenmarkt. Wanneer u van te voren wilt weten waar u aan toe bent is het verstandig om een vaste prijs te kiezen. Wanneer u echter verwacht dat de energieprijzen zullen dalen is een variabele prijs het overwegen waard.