loader-logo

Persoonlijke lening

  • Home
  • Persoonlijke lening

Persoonlijke lening

Wellicht weet u al zeker dat u graag een geldbedrag wilt lenen, echter is het waarschijnlijk erg moeilijk om een leenvorm te kiezen. Wilt u een bedrag tot 1000 euro lenen? Dan kunt u het best een minilening afsluiten, dit is namelijk een lening met een erg korte looptijd. Het nadeel hiervan is dan wel weer dat u het geleende bedrag binnen een redelijk korte tijd (vaak tussen de 3 weken en 3 maanden) aan de kredietverstrekker moet terugbetalen. Wilt u meer lenen dan een bedrag van 1000 euro of wilt u liever een langere looptijd aanhouden? Dan kunt u er beter voor kiezen om een persoonlijke lening af te sluiten. Over het algemeen heeft een persoonlijke lening geen maximum bedrag, u kunt dus zoveel geld lenen als u zelf wilt.

Huidige financiële situatie

Uiteraard kijkt de kredietverstrekker ook bij een persoonlijke lening naar uw leenverleden en huidige financiële situatie. Als u op dit moment een negatieve notitie hebt in het register van het Bureau Krediet Registratie (BKR), dan gaat het enorm moeilijk worden om een persoonlijke lening af te sluiten. Natuurlijk zijn er altijd kredietverstrekkers die het risico graag nemen en mensen met een notitie in het register van het Bureau Krediet Registratie ook gewoon een lening of krediet verstrekken. Daarnaast zijn er nog de aanbieders die helemaal geen waarde hechten aan het BKR register en dus sowieso geen toetsing uitvoeren bij het verstrekken van een lening. De kredietverstrekkers die geen gebruikmaken van het register van het Bureau Krediet Registratie hanteren vaak een veel hoger rentepercentage dan andere kredietverstrekkers, hier moet u dus wel zeker rekening mee houden bij het afsluiten van een persoonlijke lening.

Verschil doorlopend krediet

Een persoonlijke lening kunt u voor een groot gedeelte vergelijken met het doorlopend krediet. Het enige verschil tussen een persoonlijke lening en het doorlopend krediet is dat u bij een persoonlijke lening het gehele leenbedrag direct op uw rekening gestort krijg, terwijl u bij een doorlopend krediet gewoon geld kunt opnemen op het moment dat u het echt nodig hebt. U moet bij een persoonlijke lening dus rente betalen over de gehele lening (natuurlijk min de aflossingen), terwijl u bij een doorlopend krediet alleen rente hoeft te betalen over het opgenomen bedrag. Als u bijvoorbeeld een doorlopend krediet van € 20.000 hebt en u hebt hier op dit moment maar € 5.000 van opgenomen, dat hoeft u alleen over deze € 5.000 rente te betalen. Als u een persoonlijke lening van € 20.000 hebt afgesloten, dan moet u constant rente blijven betalen over dit bedrag, totdat u natuurlijk af gaat lossen.

Opnieuw lenen niet mogelijk

Een ander verschil tussen de persoonlijke lening en het doorlopend krediet is dat u bij een doorlopend krediet na aflossing het bedrag weer gewoon op kunt nemen, u kunt dus steeds gebruik blijven maken van de lening. Aflossingen die u doet op een persoonlijke lening, kunt u later niet weer opnieuw opnemen. Als u dus later toch nog wat geld wilt lenen, dan zult u een nieuwe lening af moeten afsluiten bij de kredietverstrekker. Vaak sluit u als consument een persoonlijke lening met een doel af, bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuw voertuig. Een doorlopend krediet is bijvoorbeeld ideaal als u op dit moment uw huis aan het verbouwen bent en dus ook nog niet weet hoeveel dit uiteindelijk zou gaan kosten. Als u dan een persoonlijke lening af moet sluiten, dan is het erg moeilijk om een bedrag te bepalen. Daarnaast laat u een groot gedeelte van het geleende geld dan een tijd met rust, terwijl u hier wel steeds rente over moet betalen. Als u dus niet zeker weet hoeveel geld u nodig hebt, dan is het aan te raden om een doorlopend krediet af te sluiten. Wanneer u het wel weet, bijvoorbeeld bij het kopen van een auto, is de persoonlijke lening ideaal. Bij het kopen van een auto wordt er overigens van autoleningen gesproken en niet zo zeer van persoonlijke leningen. Het voordeel van autoleningen zit hem in het feit dat de rente vaak een aardig stuk lager ligt.

Voordeel persoonlijke lening

Het voordeel van een persoonlijke lening is dat het rentepercentage in vrijwel alle gevallen constant is (u moet dus gedurende de gehele looptijd hetzelfde rentepercentage betalen), terwijl dit bij een doorlopend krediet (waarvan de totale looptijd onbekend is) nog wel eens kan verschillen. Vaak kunt u voor het afsluiten van de lening de looptijd doorspreken, deze kan dus geheel worden aangepast aan uw persoonlijke financiële situatie. Bij vrijwel elke Nederlandse en Belgische kredietverstrekker kunt u tegenwoordig een persoonlijke lening afsluiten, vaak kunt u dit gemakkelijk online regelen (uiteraard afhankelijk van de hoogte van het bedrag). De kans is groot dat de kredietverstrekker u vraagt om aan te tonen dat uw huidige financiële situatie in staat is om de kosten van een dergelijke lening te dragen. Daarnaast voert de aanbieder waarschijnlijk ook een controle uit in het register van het Bureau Krediet Registratie, het is dus belangrijk om hier geen negatieve beoordeling in te hebben.

Let op de voorwaarden

Lees voor het afsluiten van de lening altijd enorm goed de voorwaarden van de kredietverstrekker door, hierin staat bijvoorbeeld of het mogelijk is om vervroegd af te lossen zonder hiervoor een boete te moeten betalen. Een goede voorbereiding voor het afsluiten van een lening zorgt er in vrijwel alle gevallen voor dat het gehele leenproces uiteindelijk niet voor financiële problemen zorgt. Leen niet meer dat u uiteindelijk terug kunt betalen, ondanks dat een kredietverstrekker u wellicht een mooi (onweerstaanbaar) aanbod doet voor het afsluiten van een hogere lening.