loader-logo

Spaarvormen

Spaarrekening

Op een spaarrekening kan je op elk gewenst moment een bedrag storten en weer opnemen. Het tegoed is dagelijks opvraagbaar. De rente is variabel en kan dagelijks aangepast worden.

Bij spaarrekeningen zonder voorwaarden kan je storten en opnemen wanneer je maar wilt. Bij spaarrekeningen met voorwaarden zijn er meestal opnamekosten of inlegbeperkingen of moet je het geld bijvoorbeeld een kwartaal laten staan om voor de hogere rente in aanmerking te komen.

Sparen bij de bank waar ook je betaalrekening loopt

De meeste mensen hebben een spaarrekening lopen bij de bank waar ook hun betaalrekening loopt. Dit zijn dan de bekende banken zoals de Rabobank, Fortis Bank, ABN-Amro en de ING bank. Een spaarrekening bij je eigen bank is zo geregeld omdat je daar al klant bent. Maar er zijn veel meer Nederlandse banken die spaarrekeningen en deposito’s aanbieden. Het is niet verplicht om bij je ‘eigen’ bank te sparen. Je mag sparen bij elke bank. Regelmatig vergelijken loont. Een hogere rente over je spaargeld is mooi meegenomen en is belangrijk om de inflatie bij te houden. Met een hoge rente behoud je spaargeld zijn waarde.

Werking spaarrekening bij een ‘andere’ bank

Wanneer je gaat sparen bij een andere bank dan blijft je betaalrekening bij je ‘eigen’ bank. Bij de andere bank open je alleen een spaarrekening. De spaarrekening bij de andere bank heeft een eigen bankrekeningnummer en staat op jouw naam. Vanaf je betaalrekening maak je het spaargeld over naar je nieuwe spaarrekening. Wanneer je geld wilt opnemen van de spaarrekening, maak je het bedrag over van je spaarrekening naar je betaalrekening bij je huidige bank. Vanaf de spaarrekening kan je alleen geld overmaken naar je betaalrekening. Dit wordt de ’tegenrekening’ genoemd.

Termijn Deposito

Met een termijn deposito spreek je een vaste rente en een vaste looptijd af. De rente bijft gedurende de looptijd hetzelfde. Je stort eenmalig een bedrag. Je kan daarna niet bijstorten of opnemen. Aan het einde van de looptijd wordt de hoofdsom teruggestort. De rente wordt maandelijks, jaarlijks of aan het einde van de looptijd uitgekeerd. Bij een deposito korter dan een jaar wordt de rente meestal aan het einde van de looptijd uitgekeerd. Bij een deposito met een looptijd van meerdere jaren wordt de rente meestal jaarlijks uitgekeerd.

Spaarrente uitkeren of kapitaliseren

ABN Amro en SNS Bank zijn banken waarbij het ook mogelijk is een deposito te nemen waarbij ‘gekapitaliseerd’ wordt. De rente wordt dan niet uitgekeerd maar jaarlijks bijgeschreven op de hoofdsom van het deposito. Over dit rente bedrag ontvang je dan ook weer de afgesproken rente. De hoofdsom van het deposito wordt namelijk dan elk jaar verhoogd. Voordeel is dat de effectieve rente hoger uit kan vallen. Nadeel is dat je het rente-bedrag niet kan opnemen. Kapitaliseren is dus niet geschikt als je de rente bijvoorbeeld wilt gebruiken als een aanvulling op het inkomen.

Opnemen in uitzonderlijke situaties

Bij de meeste banken kan je het saldo van het deposito wel opnemen in uitzonderlijke situaties. Bijvoorbeeld als je werkloos of arbeidsongeschikt raakt. Of als je een eigen huis gaat kopen of gaat trouwen. Bij opnames rekenen de banken wel een boete-rente. De AK Bank biedt deposito’s aan waarbij je jaarlijks 10% van het saldo mag opnemen, ongeacht de reden en boete vrij.