loader-logo

Hypothecaire lening

  • Home
  • Hypothecaire lening

Geld lenen met een hypothecaire lening

Dit is de lening die u gebruikt als u een huis of appartement wilt kopen of als u zelf gaat bouwen. Er zijn net als leningen vele soorten hypotheekvormen die u kunt afstemmen op uw wensen. Voor ieder persoon is er wel een passende hypotheek te vinden.

De hypotheek is eigenlijk het recht dat de bank verwerft om uw woning te verkopen als u de lening niet kan afbetalen. Het onroerend goed waarvoor u de hypothecaire lening aangaat dient dus als onderpand voor de bank. Na maximaal 30 of 35 jaren is de lening volledig afgelost en verdwijnt ook de hypotheek.

Hypotheekvormen

Er bestaan verschillende vormen van hypothecaire leningen. Zo is er bijvoorbeeld de annuïteitenhypotheek: tijdens de looptijd van de lening lost u elke maand een deel van de lening af. Het maandelijks bedrag bestaat deels uit de aflossing van de lening en deels uit rente die u aan de bank betaalt. Er bestaan ook aflossingsvrije hypotheken waarbij u maandelijks alleen maar rente betaalt. Op het einde van het contract moet u dan het bedrag van de lening in eenn keer aan de bank terugbetalen.

De banken bieden nog diverse andere hypotheekvormen aan, zoals bijvoorbeeld de beleggingshypotheek en de spaarhypotheek. U kan zelfs de hypotheek online afsluiten

Hoeveel kan ik lenen?

Een bank heeft graag zekerheid vooraleer ze een omvangrijke som geld aan u willen lenen. U moet dus beschikken over een vast inkomen (vaste aanstelling/vast contract) als u een lening wilt afsluiten voor de aankoop van een onroerend goed. De bank krijgt zo de garantie dat er bij u maandelijks genoeg geld binnenkomt om de lening te kunnen aflossen. Ook is het van belang dat uw vaste lasten en maandelijkse kosten niet enorm hoog zijn. Als u al een lening heeft lopen mag deze niet teveel van uw ”vrij besteedbare” deel geld in de maand opslokken. Wel is het mogelijk om de al bestaande lening mee te nemen in een nieuwe lening. Dit noemt men ”oversluiten” en hierover kunt u meer informatie opvragen bij de kredietverstrekkers.

Daarnaast is de hoogte van uw vaste lasten en uw inkomen van belang om een maximale lening te laten berekenen. Algemeen gesteld mag het bedrag van de maandelijkse aflossing aan de lening maximaal 30 – 40% bedragen van het maandelijks budget. Heeft u echter meer dan gemiddelde vaste lasten, dan zal het bedrag dat u maandelijks kan aflossen ook verkleinen.