De meeste hypotheekverstrekker sluiten geen tweede hypotheek af als de eerste hypotheek is gefinancierd door een andere partij. Aan de eerste hypotheekverstrekker wordt namelijk voorrang verleend bij betalingsproblemen, waardoor de tweede hypotheekverstrekker achter het nest vist. U kunt een tweede hypotheek alleen door een andere hypotheekverstrekker laten financieren als u bereidt bent een hogere rente te betalen. De rente is bij een tweede hypotheek aftrekbaar, maar alleen als de lening wordt gebruikt voor het onderhouden of verbeteren van de woning. Als hiervan geen sprake is, dan wordt gesproken over een krediethypotheek.

Verbouwing financieren

Een krediethypotheek is zeer populair, want u kunt bij deze hypotheekvorm flexibel aflossen en naar eigen inzicht geld opnemen. De meeste huiseigenaren kiezen voor een tweede hypotheek of krediethypotheek, aangezien het de voordeligste manier is om een verbouwing te financieren.

Mocht u een tweede hypotheek willen afsluiten, dan moet u beschikken over een taxatierapport of een WOZ beschikking van de gemeente. Als de woning in waarde toeneemt door de verbouwing, dan moet in het taxatierapport de executiewaarde van de woning worden vermeld na verbouwing. Het geld wordt niet gelijk uitbetaald, maar gestort in een bouwdepot. U ontvangt pas het geld na overleg van facturen, dit kan vervelend zijn bij aanbetalingen.

Waarom een tweede hypotheek

  • Een tweede hypotheek is goedkoper dan een persoonlijke lening.
  • U kunt bij een tweede hypotheek afgeloste bedragen weer opnemen, binnen een afgesproken kredietlimiet.
  • Als de tweede hypotheek wordt gebruikt voor het onderhouden of verbeteren van de woning, dan kan de rente worden afgetrokken, dit geldt ook voor de rente bij een persoonlijke lening.

Waarom geen tweede hypotheek

  • Gelijk aan het afsluiten van de eerste hypotheek moet ook bij de tweede hypotheek rekening worden gehouden met notariskosten en afsluitkosten.
  • U moet bij het afsluiten van een tweede hypotheek de overwaarde van de woning kunnen aantonen, doormiddel van een taxatierapport of een WOZ beschikking van de gemeente.
  • Het is met een tweede hypotheek niet verstandig kleine bedragen op te nemen, vanwege de extra kosten.