loader-logo

Wordt een rouwboeket vergoed door de uitvaartverzekeraar?

Bij een begrafenis of crematie vormen bloemen een belangrijk onderdeel van het geheel. Mooie rouwstukken of boeketten die de liefde voor de overledenen belichamen. Ze staan voor steun voor de naasten van de overledenen, of bieden een blik op de favoriete bloem van de overledene. Vraag is of deze rouwbloemen vergoed worden door een uitvaartverzekering, en welke beperkende voorwaarden daarbij van toepassing kunnen zijn.

Voorwaarden vergoedingen

Binnen de voorwaarden van de verzekering wordt aangegeven of er een vrije keuze is voor rouwbloemen of dat er alleen een vast rouwboeket via de uitvaartverzorger kan worden geregeld. De vergoeding is ook afhankelijk van het type polis. De verzekeraars hebben de mogelijkheid om hierop beperkende voorwaarden te hanteren die de vrije keuze van boeket beperken. Dit kan zijn in de vorm van een vast bedrag voor de vergoeding of een samenwerking met alleen een selecte groep bloemisten.

Verschillende polissen

Binnen verschillende verzekeringen worden ook verschillende vergoedingen naar voren gebracht. Bij een naturaverzekering is er geen of beperkte keuze voor rouwboeketten mogelijk. De verzekeraar maakt hier de afspraken met de uitvaartverzorger over de bekostiging van de benodigde diensten en producten. Vaak werken zij samen met bepaalde bloemisten en wordt er ook gebruik gemaakt van gestandaardiseerde rouwboeketten. Als je een ander boeket wilt, moet je bijbetalen. Bij sommige naturaverzekeringen zijn bloemen zelfs geheel niet meeverzekerd.

Een grote keuzevrijheid voor rouwbloemen wordt gegeven binnen de natura sommenverzekering. Bij deze verzekering wordt een totaalbedrag verzekerd voor de bekostiging van de uitvaart. De gemaakte kosten kunnen bij de uitvaartverzekeraar worden gedeclareerd. Bij de kapitaalverzekering wordt na het overlijden van een dierbare een totaalsom uitgekeerd. Van dit geld kunnen de nabestaanden een eigen invulling geven aan de uitvaart. De keuze voor de rouwbloemen is dan compleet vrij. Binnen de combinatieverzekering is dit weer anders geregeld. Het natura basispakket is binnen deze verzekering vooraf bepaald. Rouwbloemen vallen soms onder dit gedeelte en dat zorgt voor een beperking in de mogelijkheden. Naast het natura stuk is er ook een gedeelte vrij te besteden bedrag waarvan eventueel extra geld besteed kan worden aan de rouwbloemen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *