loader-logo

Windmolen in je eigen achtertuin?

Een windmolen in je eigen achtertuin. Het klinkt futuristisch en aan manie grenzend. Want wie durft nou in zo’n duur en opvallend object te investeren? Je zit er een beetje naast, want investeren in deze duurzame energiebron kan juist erg verstandig zijn en de kosten haal je er na verloop van tijd weer uit. Sterker nog: binnen tien tot vijftien jaar is de investering terugverdiend… Windmolens voor gebruik in je eigen omgeving worden ook wel eens z.g. Urban windmills genoemd. Deze zijn niet groter dan tien diameter en kunnen tot twintig kW aan vermogen leveren. Uiteraard ben je altijd afhankelijk van de wind. Waait het gedurende een periode minder hard, dan zul je ook minder energie opbrengen. Het tegenovergestelde is een feit. Met een kleine windmolen voor thuisgebruik kun je al gauw energie voor een huishouden opwekken! Produceer je teveel, dan is het terugleveren van deze stroom aan het net een optie. Daar krijg je zelfs voor betaald.

Windmolen op jouw dak

Windmolens op daken kom je nog weinig tegen. Wel op daken van grote kantoorgebouwen of hoge flats, maar niet op daken dan huizen. Een windmolen op je dak plaatsen is wel een goede optie. Je kijkt er immers niet zelf tegenaan en ook van het hinderlijke geluid van rondzwiepende propellors merk je bijna niets. Daarnaast is het rendement van kleinere molens, die je op het dak plaatst, hoger dan wanneer deze gewoon op de grond worden geïnstalleerd. Er zijn namelijk minder obstakels, tenzij je bij wijze van spreken midden in het bos woont, die de wind tegenhouden. Z.g. ‘wokkelwindmolens’ voor op daken zijn in opkomst. Met name de propellors zijn zo gemaakt dat ze tot 15% meer rendement opleveren dan de traditionele molens. zelfs met harde wind kunnen ze blijven werken. Tegenwoordig zijn deze kleine windmolens ook beschikbaar voor de gewone consumentenmarkt. Op dit moment maken vooral woningcorporaties gretig gebruik van het product.

Wat kost een kleine windmolen?

Consumenten denken al gauw dat windturbines en molens onbetaalbaar zijn. Maar de prijs van een kleine windmolen is al gauw gelijk aan die van zonnepanelen. Naast de aanschafprijs is er ook de prijs voor het aansluiten waarmee je rekening moet houden. Tezamen betaal je tussen de €10.000,- en ongeveer €30.000,- De terugverdientijd ligt tussen de tien en vijftien jaar. Je moet daarom vooral geduld hebben. Maar de kosten haal je er zeker uit en na verloop van tijd krijg je gratis energie en betaal je alleen nog maar voor periodiek onderhoud. Het rendement van een eigen windmolen is afhankelijk van o.m. de volgende zaken:

– Hoe krachtig is de wind en waar komt de wind vandaan (windrichting)?
– Zijn er hoge obstakels in de buurt?
– Kun je aanspraak maken op subsidies van de gemeente?
– Zijn er fiscale voordelen?

Vergunningen aanvragen

Vergeet vooral nooit eerst navraag te doen bij je gemeente. Je hebt namelijk een vergunning nodig voor het plaatsen van een dergelijke turbine. Het is ook zo dat elke gemeente weer haar eigen regels heeft. Het allerbeste kun je gewoon een afspraak maken bij je eigen gemeente. Je krijgt advies, informatie en wellicht kun je direct een vergunning aanvragen.

Energieleverancier

Maak ook vooraf al een afspraak met je energieleverancier over het terugleveren van een teveel aan stroom aan het energienet. Vraag naar de vergoedingen. Op momenten dat er geen wind staat, zul je ook geen energie opwekken. Je blijft dus afhankelijk van het energienet. Maak ook, voor jou, daar gunstige afspraken over. Sommige consumenten leveren gratis stroom aan het energienet en krijgen daarvoor in de plaats ook, tot een bepaalde hoeveelheid, gratis stroom terug op momenten dat dit nodig is.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *