loader-logo

Ondernemers op zoek naar comparatieve voordelen

Nu 2021 voor de deur staat zijn steeds meer ondernemers in beraad gegaan over hoe zij hun bedrijf willen leiden in het nieuwe jaar. Elk jaar heeft nieuwe uitdagingen en deze worden niet in het minste bepaald door de doelstellingen die de ondernemer zelf gesteld heeft. Doelstellingen houden het bedrijf fris en zorgen ervoor dat er altijd een lat te stellen is, maar dit kan er ook voor zorgen dat er net wat meer stress bij komt kijken. 

Toch kunnen veel doelstellingen gehaald worden door beter gebruik te maken van de voordelen van het eigen bedrijf, de comparatieve voordelen om het zo maar eens te noemen. Zo kan een ondernemer met een kleiner bedrijf veel beter het overzicht bewaren dan een multinational; en daar ligt winst klaar.

Uitgelicht: wat zijn de beste online boekhouden opties voor ZZP volgens zelfboekhouden.org.

Zelf aan de boekhouding

Zo zijn de voordelen van zelf boekhouden moeilijk te overschatten. Er zijn tal van ondernemers die in het begin van het ondernemen gekozen hebben voor een externe boekhouder. Pas aan het einde van het jaar gaan zij rond de tafel zitten en komen dan pas tot de conclusie dat zij helemaal geen inzicht gehad hebben in het reilen en zeilen van de onderneming, en dat is een gevaarlijke situatie.

Tip: top 5 populaire boekhoudprogramma’s volgens zelfboekhouden.org

Door zelf de boekhouding te doen, zit de ondernemer dichter op de hete brei. Nogmaals: Gaat het om een kleinere onderneming, dan is het zonde om geld uit te geven aan een externe boekhouder:

  • De voordelen van zelf boekhouden worden volledig gemist
  • Er wordt betaald voor iets dat de ondernemer zelf ook kan
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van de comparatieve voordelen van het kleine bedrijf

Naast dit voordeel alleen al, zullen ondernemers op zoek moeten naar meer comparatieve voordelen. Dit kan te maken hebben met de ligging van de onderneming, de plaats in de markt of de vaardigheden van de mensen die werkzaam zijn in de onderneming zelf. Met andere woorden: De goede kanten van de onderneming moeten worden uitgebuit.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *