loader-logo

Wat moet er op een loonstrook staan?

Was het betalen van je werknemers maar zo eenvoudig als het schrijven van cheques of het verzenden van elektronische betalingen. Hoewel het gedeelte “betaling” zo eenvoudig zou kunnen zijn, is de loonstrook die bij de betaaldag van een werknemer hoort ingewikkelder. De wet vereist dat deze documenten zeer specifieke informatie bevatten. Het betalen van werknemers is één ding, maar het verstrekken van snelle betalingsgegevens met de juiste informatie is een apart probleem dat bedrijven moeten aanpakken. Wil je weten wat er op de perfecte loonstrook staat? Blijf dit artikel dan lezen voor meer informatie over dit onderwerp! 

Wat is een loonstrook?

De loonstroken van je bedrijf zijn de gepersonaliseerde documenten die de betaling van elke werknemer vergezellen binnen één werkdag na betaling. Dit document noteert het loon van een werknemer over de loonperiode. Het document kan ook gespecificeerde inhoudingen en bijdragen bevatten. Met elke bon begrijpt een werknemer onder meer dat zijn brutoloonbedrag en het bedrag dat wordt ingehouden op de totale betaling. Het strookje toont ook het uiteindelijke nettobedrag van een werknemer, of hun “meeneemloon” voor de huidige loonperiode. Salarisadministratie speelt hierbij een belangrijke rol. Door dit goed bij te houden, weet je precies hoeveel loon een bepaalde werknemer moet krijgen. Overigens zou je er ook voor kunnen kiezen om dit te laten doen door Salure. Hierdoor wordt dit werk je uit handen genomen!

Hoe genereren werkgevers loonstrookjes?

Werkgevers kunnen gedrukte of elektronische versies aan werknemers verstrekken. Als je kiest voor elektronische bezorging, is het een goed idee om je werknemers op de hoogte te stellen wanneer hun betaling is uitgevoerd. Als je medewerkers de voorkeur geven aan geprinte betalingen, kun je een geprinte versie aanleveren. Gebruik een sjabloon om een goede administratie bij te houden en ervoor te zorgen dat je niets vergeet op de loonstroken van je werknemers. Elektronische sjablonen maken het eenvoudig om de informatievereisten voor loonstrookjes te volgen. Print of lever loonstroken elektronisch in met je sjabloon. Zorg er bij het gebruik van een sjabloon voor dat de informatie van elke werknemer juist is. Controleer kritieke persoonlijke en looninformatie op juistheid voordat je deze opslaat en naar een werknemer verzendt. Je wilt nooit dat de informatie van de verkeerde werknemer naar een andere werknemer gaat. 

Wat moeten werkgevers vermelden op een loonstrook?

Een sjabloon helpt je dus om alle vereiste informatie op het loonstrookje van elke werknemer op te nemen. Er zijn namelijk nogal veel dingen die op een loonstrook moeten staan. Hieronder vind je daarover meer:

  • De officiële naam van de werknemer, de bijnaam van het kantoor telt niet
  • Je bedrijfsnaam 
  • Datum van betaling
  • De betalingsperiode die door de betaling wordt gedekt (dag, maand en jaar)
  • Het aantal gewerkte uren door de werknemer
  • Het uurtarief van de medewerker (indien van toepassing)
  • Het salaristarief van de werknemer (indien van toepassing)
  • Het bruto betalingsbedrag
  • Soorten en bedragen van alle inhoudingen op het brutoloon van de werknemer (belastingen, boetes, enz.)
  • Details van eventuele pensioenbijdragen die betrokken zijn bij de loonperiode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *