loader-logo

Hoe kies je het beste een duurzaam beleggingsfonds uit?

Zonnepanelen op je huis leggen, minder vlees eten, of vaker met het openbaar vervoer gaan: het zijn allemaal mogelijkheden om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Steeds meer mensen vinden het dan ook belangrijk om bewuste keuzes te maken, die in het belang zijn van deze duurzame wereld. Deze keuze kan ook worden gemaakt bij het kiezen van je beleggingsfonds. Als je instapt in een beleggingsfonds, wordt deze beheerd door een fondsbeheerder die actief jouw ingelegde vermogen belegt in aandelen en/of obligaties van een bedrijf. Als je het belangrijk vindt dat jouw ingelegde vermogen wordt belegd in aandelen van duurzame bedrijven, kies je het beste voor een duurzaam beleggingsfonds. Maar hoe weet je of een beleggingsfonds duurzaam is?

ESG-criteria

Om deze beoordeling het beste te maken, kun je kijken naar environmental, social, en governance criteria. Deze criteria kijken respectievelijk naar milieu, maatschappelijke en bestuurlijke aspecten van bedrijven. Zo kun je bijvoorbeeld beoordelen of een bedrijf voor jou voldoet aan de duurzaamheidseisen door te kijken of het actief nadenkt over afval en verbruik, of dat het bedrijf mensen met diverse achtergronden in dienst heeft. Deze criteria zijn echter voor iedereen verschillend. Zo kan de een het belangrijk(er) vinden dat het bedrijf duurzaam omgaat met haar personeel, terwijl de ander meer kijkt naar milieuaspecten. Door na te denken over deze drie criteria kun je beoordelen welk bedrijf in jouw ogen het meest duurzaam is. Daarnaast kun je hierdoor makkelijker beleggingsfondsen vergelijken.

IEX Gouden Stier

Om het je iets makkelijker te maken, brengt de IEX ieder jaar de Gouden Stier uit voor het beste en meest duurzame beleggingsfonds. Daarnaast brengen ze ook een volledige top 5 uit, waardoor je zelf kunt kijken wat precies de verschillen tussen de fondsen zijn. Zoals eerder gezegd, is de beoordeling van de duurzaamheidsgraad per persoon verschillend. Het beleggingsfonds wat de Gouden Stier krijgt uitgereikt, kan voor jou juist minder belangrijke duurzame aspecten aanstippen dan de nummer twee. Hierdoor kunnen bedrijven die net naast de prijs hebben gegrepen voor jou juist misschien een betere keuze zijn. Daarnaast spelen aspecten zoals het rendement en kosten ook een belangrijke rol in het kiezen van een beleggingsfonds. Hier lees je bijvoorbeeld meer over de top 5 beste duurzame beleggingsfondsen.

Zoals je merkt, spelen er behoorlijk wat belangrijke aspecten mee bij het bepalen van het juiste beleggingsfonds. Het is goed om in je achterhoofd te houden dat deze beoordeling enigszins subjectief is. Het blijft immers jouw waardeoordeel of een bedrijf duurzaam genoeg is of niet. Als je niet zeker bent over het rendement en de kosten van het beleggingsfonds, kun je het beste een adviseur raadplegen. Deze kan je hier in detail meer over vertellen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *