loader-logo

Tips om te beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen is een spannende stap. Je wilt graag meer vermogen opbouwen, zodat je dit later weer in iets kan investeren. Misschien ben je opzoek naar een nieuwe woning of droom je ervan om vervroegd te beginnen met jouw pensioen. Alleen hoe zit dat met de risico’s? En hoe zorg je ervoor dat je die zo veel mogelijk minimaliseert? Zit jij eraan te denken om te starten met beleggen, maar weet je niet hoe je dit moet doen? Geen zorgen, in dit artikel leggen wij jou de basis uit over beleggen en hoe het beste kunt beginnen met beleggen.

Wat is beleggen?

Beleggen is het vastleggen van geld, met het doel dat dit bedrag over de tijd heen groeit en je eraan kunt verdienen. Wanneer je gaat beleggen, beleg je in een bepaald item. Dit kunnen bijvoorbeeld aandelen zijn, maar je kan ook beleggen in bijvoorbeeld grondstoffen.

Beleggen in termijnen

Je kunt op verschillende manieren beleggen. Dit ligt niet alleen aan het product waar je in belegt, maar ook aan het termijn. Inpincipe maken wij onderscheid tussen twee verschillende termijnen: korte termijn beleggen en lange termijn beleggen.

Korte termijn beleggen

Korte termijn beleggen wordt ook wel een actief beleggen genoemd. Het doel van korte termijn beleggen, is om zo veel mogelijk winst te behalen in een korte tijd. Dit betekent dat het risicofactor van korte termijn beleggen ook hoger ligt dan bij lage termijn beleggen.

Het voordeel van korte termijn beleggen, is dat je geen vertrouwen hoeft te kweken voor het product of het bedrijf. Je hoopt namelijk om zo snel mogelijk de producten met winst door te verkopen. Hoe lang die periode tot de verkoop is, verschilt per belegger en per transactie. Deze kan variëren van uren, tot dagen, tot soms zelfs jaren.

Lange termijn beleggen

Lange termijn beleggen wordt ook weleens passief beleggen genoemd. Beleggen op de lange termijn vraagt om geduld, want het product wordt namelijk jarenlang vastgehouden. Dit is vaak een periode van minimaal tien jaar, maar het kan ook een aantal decennialang zijn.

Een voordeel van lange termijn beleggen, is dat je minder last hebt tijdelijke tegenslagen. Je doel is namelijk om over een langere periode winst te maken, waardoor mindere prestaties voor lief kunnen worden genomen.

Tips om te beginnen met beleggen

Nu je op de hoogte bent van de basis vaktermen, kunnen wij jou een aantal tips meegeven om te starten met beleggen.

Tip 1: oefen met fictief geld

Wanneer jij net begint met beleggen zul je waarschijnlijk fouten maken, waardoor je geld kunt verliezen. Maak een gratis oefenaccount aan met fictief geld, zodat je niets verliest. Je zult zien dat je jouw strategie gaat aanpassen en jezelf meer gaat inlezen om winst te kunnen maken.

Tip 2: verdeel de risico’s

Wanneer jij eenmaal met echt geld meedoet, heb je te maken met echte risico’s. Verklein deze risico’s door ze te verspreiden. Dit doe je door risicovolle producten aan te vullen met producten die minder risicovol zijn.

Tip 3: beleg met extra vermogen

Wanneer je krap bij kas zit, is actief beleggen voor een snelle winst aantrekkelijk. Het is echter aan te raden om te beleggen met geld dat je niet direct nodig hebt. Wanneer je dat wel doet, vergroot je de kans om failliet te gaan.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *