loader-logo

Leren beleggen of een succesvolle belegger worden?

Een steeds populairder alternatief is beleggen. Vaak gaan mensen dit ondernemen wanneer ze een mooi bedrag op hun spaarrekening hebben staan en zij niet groei zien vanwege de spaarrente. Altijd al willen belegen of wil je nog beter worden? Dan raden wij jou aan om dit artikel te lezen. Mocht je overwegen te gaan beleggen, dan is het goed om informatie op te zoeken over beleggen voor beginners.

First things first

Laten we beginnen met de vraag: wat is beleggen? Dit is heel simpel gezegd een vorm van investeren. Je stopt geld in een bepaald project, met als doel dit geld te laten groeien in meer geld. Een veel voorkomende manier van investeren is het kopen van aandelen. Dit doe je met het idee dat het aandeel wat je nu komt, over een bepaalde periode meer geld waard is. Vaak met het doel dit aandeel, of meerdere aandelen, met winst te verkopen.

Maar hoe werkt dit dan?

De meest voorkomende manier van beleggen is via de beurs. Vroeger moest je naar de beurs toe om fysiek te gaan handelen, maar nu kan je dit achter je computer online doen. Tijdens het beleggen kan je zelf beslissen welke aandelen je koopt en wanneer ze weer wilt verkopen. Dit noem je ‘’actief zelf beleggen’’. Mocht je dit niet willen, dan kan je ervoor kiezen om het beleggen uit te besteden aan een expert. Die houdt jouw aandelen dan in de gaten en geeft advies bij het kopen en verkopen ervan. Dit kan een optie zijn mocht je weinig ervaring hebben met beleggen of geen tijd hebben om zelf de beurs in de gaten te houden.

Als je wel zelf wilt gaan beleggen raden wij je aan om op een laagdrempelige manier te beginnen. Hierdoor kan je kijken of je het beleggen leuk vindt zonder dat je al je spaargeld hoeft in te leggen.

Waar je exact in moet gaan beleggen kunnen wij jou niet aanraden. Er is namelijk niet een beleggingsproduct dat altijd en voor iedereen de beste keuze is. Het is natuurlijk per persoon verschillend hoeveel risico iemand kan en wilt nemen.

Waarin kan ik beleggen?

Zoals eerder benoemd in het artikel is een veel voorkomende manier van beleggen in aandelen. Mocht je dit niet aantrekkelijk vinden dan zijn er ook nog andere mogelijkheden, zoals:

  • Beleggen in obligaties

Veel minder bekend maar wel erg interessant is het beleggen in obligaties. Een obligatie is een soort lening waarin zowel door overheden als bedrijven kan worden geïnvesteerd. Je ontvangt voor een obligatierente. Dit wordt in beleggingstaal ‘de coupon’ genoemd.

  • Beleggen in vastgoed

Een andere optie is om in vastgoed te investeren via de beurs. Je koopt dan geen fysiek vastgoed, maar een aandeel in vastgoedfondsen die zelf vastgoed bezitten. Bij deze optie kan je ook kleinere bedragen investeren.

  • Beleggen in grondstoffen

Wanneer je belegt in grondstoffen bezit je geen fysieke grondstoffen, maar beleggingsproducten die hun waarde ontlenen aan de prijs van deze grondstoffen. Denk hierbij dus aan goud, zilver en olie.

  • Beleggen in cryptocurrencies

Wie van een beetje risico houdt kan ervoor kiezen om een deel van zijn beleggingen in cryptocurrencies. Ondanks dat de koersen flink kunnen schommelen heeft nog nooit iemand verlies gemaakt op het traden van Bitcoin mits diegene nooit verkocht heeft.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *