loader-logo

De beste bromfietsverzekering afsluiten met deze tips

Voor alle voertuigen die zich op de openbare weg begeven (met uitzondering van een fiets en enkele andere bescheiden voertuigen) geldt in Nederland dat ze over een verzekering dienen te beschikken. Het gaat hierbij in principe specifiek om een verzekering welke schade dekt die wordt aangebracht ten opzichte van derden. De zogenaamde WA-verzekering is er dus niet alleen voor auto’s, maar ook voor bijvoorbeeld bromfietsen. Het is echter best mogelijk dat dit type van bromfietsverzekering voor u niet voldoende is. Is het voor u niet meteen duidelijk welke bromfietsverzekering u nu precies dient af te sluiten? In dat geval is het altijd een aanrader om stil te blijven staan bij de tips zoals hieronder aangegeven. 

Waar wordt uw bromfiets allemaal voor gebruikt? 

Voordat u een keuze maakt op vlak van het type bromfietsverzekering waar u gebruik van gaat maken is het altijd een goed idee om uzelf de vraag te stellen waar u, uw bromfiets allemaal voor gaat gebruiken. Dit lijkt in eerste instantie wellicht een beetje vreemd, maar dat is het helemaal niet. Het is namelijk mogelijk dat u, uw bromfiets omwille van verschillende redenen kan gebruiken. Denk hierbij concreet aan de situaties zoals hieronder aangegeven: 

 1. Voor recreatief gebruik en dus bijvoorbeeld alleen bij mooi weer en in het weekend; 
 2. Voor dagdagelijks gebruik om u bijvoorbeeld te verplaatsen naar werk of school;\

Welke situatie er precies voor u van toepassing is oefent een niet onaanzienlijke invloed uit op het soort bromfietsverzekering waar u uiteindelijk voor zult moeten kiezen. Voor meer creatieve rijders is het namelijk zo dat zij wellicht vooral zullen willen kijken in de richting van een WA-verzekering. Ook een WA+ diefstal bromfietsverzekering kan dan in principe het overwegen waard zijn. Een complete bromfietsverzekering met WA-dekking en dekkingen tegen diefstal en aanrijding is in dit geval wellicht heel wat minder interessant. 

In de tweede situatie is het wellicht belangrijk om u zo optimaal mogelijk te verzekeren. In dit geval is kiezen voor een all risk bromfietsverzekering wellicht de beste keuze. In deze situatie zult u dan ook kunnen rekenen op de volgende dekkingen: 

 1. De standaard WA-dekking voor bromfietsen; 
 2. Schade die het gevolg is van diefstal of joyriding; 
 3. Schade welke het gevolg is van een aanrijding; 

U moet er wel rekening mee houden dat al deze dekkingen uiteraard een bepaalde prijs met zich meebrengen. Het afsluiten van de meest complete bromfietsverzekering is dan ook vrij duur. Doe het dan ook uitsluitend wanneer de situatie dit rechtvaardigt. Let op, ook wanneer u niet zoveel met de bromfiets rijdt, maar u bijvoorbeeld wel een erg dure bromfiets heeft aangekocht kan het interessant zijn om te kijken naar een complete bromfietsverzekering. 

Welke dekkingen omvatten de verschillende bromfietsverzekeringen?

Dat de ene bromfietsverzekering de andere niet is, is inmiddels wel duidelijk geworden. Voordat u een bepaalde bromfietsverzekering kiest is het dan ook altijd een absolute vereiste om u even te kijken naar de verschillende opties die op de markt zijn terug te vinden. Wij stellen de verschillende soorten bromfietsverzekeringen alvast even aan u voor.

   1. 1.) De WA-verzekering

De eerste bromfietsverzekering is de zogenaamde WA-verzekering. Het betreft hier een verzekering welke uitsluitend schade indekt die wordt aangebracht met uw bromfiets ten opzichte van derden. Het is deze verzekering die bij wet is verplicht en waar elke bestuurder / eigenaar van een bromfiets dus over dient te beschikken. Het mooie van de WA-verzekering is dat deze kan worden afgesloten tegen een zeer scherpe prijs. Let wel, uiteraard staat hier tegenover dat er slechts een beperkte hoeveelheid aan dekkingen worden aangeboden. Sterker nog, aan de eigen bromfiets dekt deze bromfietsverzekering geen enkele schade in. Dit is toch wel een belangrijk punt om rekening mee te houden wanneer u kiest voor deze verzekering.

   1. 2.) De WA+ diefstal bromfietsverzekering

Een tweede type bromfietsverzekering die kan worden afgesloten is de zogenaamde WA+ diefstal bromfietsverzekering. Het betreft hier een verzekering die zoals de naam reeds laat vermoeden niet één, maar wel twee dekkingen voorziet, namelijk: 

 1. De WA-dekking; 
 2. Een dekking tegen diefstal; 

Het afsluiten van een dergelijke WA+ diefstal bromfietsverzekering is voornamelijk interessant voor mensen die bijvoorbeeld niet over de mogelijkheid beschikken om hun bromfiets in een overdekte en afgesloten garage te plaatsen. Ook voor zij die regelmatig met hun bromfiets naar andere locaties rijden waar ze buiten blijft staan kan het interessant zijn om te kijken in de richting van dit type van bromfietsverzekering. De premie die moet worden betaald voor de WA+ diefstal bromfietsverzekering ligt iets hoger in vergelijking met de WA-verzekering, maar blijft nog altijd behoorlijk binnen de perken. Staat uw bromfiets in principe altijd binnen of op een zeer veilige plaats? Dan is het wellicht een beetje overbodig om ervoor te kiezen om dit type van bromfietsverzekering af te sluiten. Dat moet u echter uiteraard voor uzelf uitmaken.

   1. 3.) De WA+ diefstal+ aanrijding bromfietsverzekering

De derde en meteen ook laatste type bromfietsverzekering welke op de markt is terug te vinden is de zogenaamde WA+ diefstal+ aanrijding bromfietsverzekering. Voor dit type van verzekering geldt dat ze in de praktijk een optimale bescherming biedt. Dit niet alleen bij schade die wordt aangebracht ten opzichte van derden, maar ook bij schade waarmee u geconfronteerd wordt aan de eigen bromfiets. In het laatste geval geldt dat deze schade wel moet zijn veroorzaakt door een aanrijding. Andere vormen van schade zijn doorgaans uitgesloten. Dit is wel iets waar u bij een WA+ diefstal+ aanrijding polis rekening mee moet houden. Sta bovendien ook zeker even stil bij de kostprijs van deze verzekering. 

U moet voordat u een WA+ diefstal+ aanrijding bromfietsverzekering af gaat sluiten altijd even goed nadenken over het feit of deze verzekering wel of niet interessant is voor u. U kunt deze verzekering afsluiten wanneer u een dure nieuwe bromfiets heeft gekocht of wanneer u bijvoorbeeld dagelijks heel wat kilometers aflegt met de bromfiets. Zijn dit situaties die voor u niet van toepassing zijn? In dat geval is kiezen voor een WA+ diefstal+ aanrijding bromfietsverzekering wellicht voor u niet de beste keuze. Dit uiteraard niet in het minst omdat de premie voor deze verzekering toch best wel hoog is gelegen. 

Welk type bromfietsverzekering past het beste bij uw situatie?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *