loader-logo

Subsidie Zonnepanelen

Verschijnen dan eindelijk op steeds meer Nederlandse daken. Na jaren van wikken en wegen, zijn veel Nederlanders dan uiteindelijk bereidt om te investeren in deze duurzame energievorm. Het is niet verwonderlijk dat nog steeds veel consumenten twijfelen over de aanschaf van deze panelen. De prijzen zijn weliswaar enorm gezakt (mede dankzij de Aziatische productie daarvan, die kunnen concurreren met Europese fabrikanten) maar toch is de aanschafprijs niet door iedereen te bekostigen. Gemiddeld genomen betaalt men voor een dak vol met zonnepanelen zo’n zevenduizend euro (€7000,-). Maar je kunt aanspraak maken op subsidies van de gemeente of overheid. Daarmee bespaar je op de kosten.

Hoeveel subsidie zonnepanelen?

Hoeveel subsidie je ontvangt op zonnepanelen is een beetje onduidelijk. Want niet alle gemeenten kunnen een subsidie bieden, soms is het potje gewoon leeg. Andere gemeenten vergoeden wel, deels, zonnepanelen. De hoogten daarvan wijken meestal af per gemeente. Meestal kun je op de websites van lokale overheden de subsidies berekenen.

Fiscale voordelen

Nederlanders die vanaf 2013 zonnepanelen hebben aangeschaft, of die dat gaan doen, kunnen de BTW die ze daarover hebben moeten afdragen terugkrijgen. Daarvoor zul je je wel in de administratie moet verdiepen. Over het algemeen genomen kun je, met een systeem dat 2000 Wattpiek levert, al gauw tussen de €500,- en €600,- terugkrijgen.

Aandachtspunten

– Wist je dat zonnepanelen erg gevoelig zijn voor plaatsing? De opbrengst c.q. rendement is daarvan sterk afhankelijk. Plaats zonnepanelen bij voorkeur altijd op het zuiden.

– Je moet altijd onderzoek doen naar de kwaliteit van de panelen. Er zijn veel panelen op de markt die gewoon niet goed zijn. Meestal afkomstig uit China of andere Aziatische landen. Er zijn veel klachten over dit soort zonnepanelen. Ze leveren te weinig op, hebben storingen of gaan snel stuk. Doe dus navraag bij erkende leveranciers of zoek naar reviews op het internet.

– Een omvormer heb je nodig naast de aanschaf van een zonnepaneel. Over het algemeen kunnen deze maximaal tot 10 jaar mee. Omvormers zijn niet zo goedkoop. Het loont dus wel degelijk om ook een goede omvormer aan te schaffen. Let daar dus ook op.

– Heb je de beschikking over weinig dakoppervlakte? Of vind je het gewoon lelijk om je gehele dag met zonnepanelen te bedekken? Er is dan de mogelijkheid om zonnepanelen te kopen met een veel hoger vermogen en dus meer rendement. Deze zijn wel veel duurder. Overigens kunnen sommige panelen met een hoog vermogen in sommige gevallen juist groter zijn dan panelen met minder rendement.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *