loader-logo

Soorten uitvaartzekeringen: wat wordt daarmee bedoeld?

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen te vinden. Dat klinkt misschien een beetje vreemd of overbodig. Het zou bijna klinken alsof je uitvaart voor je betaald wordt als je misschien ooit zou overlijden, terwijl iedereen dat helaas vroeg of laat doet. Een uitvaart komt er hoe dan ook, terwijl iets anders waar je je voor kan verzekeren, met een beetje geluk nooit gebeurt. Ongelukken op reis, deuken in je auto…. In dat opzicht is een verzekering voor een uitvaart net iets anders in opzet. Maar net als bij elke andere soort verzekering is er nog wel een ander te kiezen. 

Wat voor soorten uitvaartverzekeringen zijn er?

Er zijn grofweg twee soorten uitvaartverzekeringen. Het verschil in deze verzekeringen is voornamelijk te vinden de manier waarop de kosten worden betaald. De zogenoemde natura verzekering is een soort pakketverzekering die bepaalt wat er wordt vergoed door de verzekeraar. Denk aan: de kist, de koffietafel of de uitvaart zelf. De kapitaalverzekering werkt als het ware andersom. Daarbij wordt niet gekeken wat er verzekerd wordt, maar naar de kosten. De nabestaanden krijgen vooraf een bepaald bedrag uitbetaald, wat zij vervolgens helemaal zelf naar wens kunnen uitbesteden aan allerlei zaken die te maken hebben met de uitvaart. 

Hoe kies ik het beste tussen de verschillende soorten uitvaartverzekeringen?

Nu je weet welke soort uitvaartverzekeringen er zijn, kan je gaan afwegen welke soort het beste bij je past. Besef wel dat er aan elke optie voor-en nadelen zitten. Het grootste voordeel van de naturaverzekering is dat de nabestaanden zich geen zorgen meer hoeven te maken over de kosten. Het voordeel van de kapitaalverzekering is dat je wat betreft de invulling nergens aan vast zit, wat bij een natura wel het geval kan zijn. Je kan dan beperkt worden aan de hand van de invulling van de uitvaart zoals de begrafenisondernemer die opstelt. 

Is er nog een groot verschil in kosten tussen de verschillende soorten uitvaartverzekeringen?

In principe zijn de verschillende soorten uitvaartverzekeringen wat betreft de kosten niet per definitie duurder of goedkoper. Uiteindelijk wordt de premie berekend aan de hand van verschillende factoren, zoals de leeftijd en de gezondheid van de persoon die de verzekering afsluit. Laat je daardoor dus niet te veel leiden als je gaat kiezen welke verzekering het beste bij je past.  Je kan beter eerst beslissen welke soort verzekering je wil en dan de prijzen van de verschillende aanbieders gaan kijken. Met zoiets belangrijks als een uitvaart wil je achteraf geen spijt hebben van je keuze wat betreft de mogelijke invulling ervan. 

Meer info: Uitvaartverzekeringwijzer.net


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *