loader-logo

Certificaten voor kwaliteit

Als zakelijke of particuliere afnemer van product of dienst wil je er uiteraard vanuit kunnen gaan dat de dingen die je aanschaft voldoen aan de kwaliteit waar je voor betaald. Maar met een enorm aantal aanbieders op een krappe markt is er nog wel eens onduidelijkheid over de mate van kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid van een product of dienst. Er zijn daarom een aantal dingen waar je op kunt letten als je op zoek bent naar kwaliteit.

Wetgeving

Producten die op de markt worden gebracht op de Europese Economische Ruimte moeten zijn voorzien van een CE markering. Dit houdt in dat er is voldaan aan de wet en regelgeving die vanuit de Europese Unie wordt verwacht. De eisen die zijn gesteld aan een product hangen af van de productgroep. De richtlijnen breiden zich snel uit en momenteel zijn de producten onderverdeeld in meer dan twintig productgroepen. Bij de aanschaf van een product kun je de CE markering vinden op het label of het product.

Certificaten

Naast de wettelijke eisen voor product of diensten kunnen bedrijven ook op andere manieren onderscheid maken door het aan kunnen tonen van kwaliteit. Een manier waarop dit vaak gedaan wordt is door middel van het behalen van certificaten. Er zijn diverse certificaten die bedrijven kunnen behalen, zoals certificaten voor milieumanagement of kwaliteitsmanagement. De certificaten worden afgegeven door een onafhankelijk bureau en vaak gaat er een traject aan vooraf alvorens een bedrijf een certificaat tot beschikking krijgt. Aan het behalen van certificaten van kwaliteitsmanagement, zoals ISO 9001, zitten veel voordelen voor zowel bedrijf als afnemer. Jij als afnemer kunt er namelijk van op aan dat de geleverde producten of diensten niet alleen voldoet aan de wettelijke standaarden, maar ook aan kwaliteitseisen. Voor de producent heeft het bezitten van een dergelijk certificaat als voordeel dat de klanttevredenheid zal stijgen en ook de omzet zal toenemen.

Naast het behalen van certificaten voor kwaliteit zijn er natuurlijk ook nog andere aspecten waar je op kunt letten wanneer je op zoek bent naar kwaliteit producten of diensten. Laat je hiervoor informeren door je netwerk en wees kritisch. Dit betekent veel vergelijken en vragen durven te stellen!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *