loader-logo

Besparen op de energierekening met zonnepanelen

Een manier om te besparen op de energiekosten is door zonnepanelen te laten aanleggen. Hoe dit werkt en wat het je kan opleveren is niet voor iedereen even duidelijk. Het is belangrijk om hier de juiste antwoorden op te krijgen. Op deze plek kan je er meer over leren. Niet alleen de zonnepanelen kosten, maar ook de opbrengst zijn van belang. Je wekt je eigen duurzame stroom op uit zonlicht. Daardoor ga je minder betalen voor het verbruik van energie.

De kosten voor aanschaf van zonnepanelen

Het begint natuurlijk allemaal bij de kosten voor aanschaf van de zonnepanelen. Je moet eerst een investering doen. Anders kan je geen zonnepanelen op het dak laten leggen. Wat het kost hangt af van hoeveel werk het kost, hoeveel panelen je neemt en welke soort je kiest. Om je een idee te geven, moet je uitgaan van zo’n €5.400,- voor 10 zonnepanelen. Wel zijn er subsidies en kan je btw terugvragen. Dit kan je nalezen op Zonduurzaam.

Wat is het rendement op zonnepanelen?

Wat leveren zonnepanelen je op? Je moet eerst investeren, maar daarna ga je besparen. Hoe meer ze opleveren, hoe sneller je jouw investering eruit hebt gehaald. Dit hangt van enkele zaken af, zoals de hoeveelheid stroom die ze opleveren, maar ook van de prijs van stroom. Je moet dit tegen elkaar afwegen. Het kan slim zijn om hiervoor een tool te gebruiken. Je kan zien wat het kost om een bepaalde hoeveelheid panelen te plaatsen en wat dit je aan besparing zal opleveren.

Regelingen voor teruglevering en saldering

Wanneer de zon flink schijnt, dan kunnen jouw zonnepanelen veel stroom opwekken. Het kan zelfs zijn dat ze veel meer opwekken dan jij op dat moment gebruikt. Dit overschot kan je dan terugleveren aan het elektriciteitsnet. Daar krijg je een vergoeding voor. De salderingsregeling betekent dat je de teruggeleverde stroom wegstreept tegen de stroom die je uit het stroomnet hebt afgenomen. Deze regeling gaat in de toekomst overigens wel verdwijnen.

Kiezen voor een thuisbatterij?

Is het een idee om de stroom die je extra opwekt voortaan gewoon op te slaan? Wanneer de saldering geen grote rol meer zal spelen, is het mogelijk beter om de stroom zelf te gaan gebruiken. Dit maakt het dus heel interessant om een thuisbatterij aan je installatie te laten toevoegen. Daar kan je alles dan in opslaan zodat je het op een later moment kan gebruiken. Dit kan veel voordelen bieden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *