loader-logo

Wat verandert er belastingtechnisch als je een bv opricht?

Wil je een b.v. oprichten bij FIRM24? Dan zal er belastingtechnisch ook een heleboel veranderen. Zeker als je ooit begon als eenmanszaak en nu de rechtsvorm wil aanpassen. Het is goed om te weten dat iedere rechtsvorm ook andere regels en richtlijnen kent. Wanneer je van rechtsvorm verandert, zal er logischerwijs dus ook veel veranderen op het gebied van belastingen. Maar wat kan je precies verwachten als je een besloten vennootschap opricht? In dit artikel zetten we de belangrijkste punten op een rij.

Belastingen bij een bv

Als je een bv opricht, zal je logischerwijs ook belasting moeten gaan betalen. Dit doe je over de winst die het bedrijf maakt. Daarnaast draag je ook btw af en heb je te maken met vennootschapsbelasting, dividendbelasting en loonheffingen als je personeel in dienst hebt.
Een belangrijke verandering bij de oprichting van een bv is dat je als oprichter zelf minder verantwoordelijkheden hebt. Zo is het bijvoorbeeld vrijwel onmogelijk om een oprichter privé verantwoordelijk te houden voor schulden die door het bedrijf zijn gemaakt. Mocht het bedrijf dus onverhoopt failliet verklaard worden, dan zal dit geen verdere gevolgen hebben voor het privé-vermogen van één van de oprichters. Hierdoor beschik je dus over meer persoonlijke bescherming. Dit betekent echter ook dat je in dienst komt van het bedrijf. Vanuit de Belastingdienst is hieruit de verplichting ontstaan dat je jezelf een salaris toe moet kennen.
Er zijn ondernemers die zichzelf zo min mogelijk salaris of zelfs helemaal niets willen laten betalen, maar in dat geval zal de Belastingdienst toch uitgaan van een gebruikelijk loon en hier ook consequenties aan verbinden. Daarom is het belangrijk om deze regels toch goed op te volgen.
Wist je dat het oprichten van een bv tegenwoordig zelfs digitaal kan? Via firm24 zet je het proces eenvoudig in gang. Zo bespaar je zowel tijd als moeite.

Schakel een boekhouder of accountant in

Er zal veel veranderen als je jouw onderneming omzet naar een besloten vennootschap. Dit is ook lang niet in elke situatie de aantrekkelijkste optie. Daarom is het verstandig om een boekhouder of accountant in te schakelen. Deze kan voor jou berekenen of dit de beste keuze is en of je er financieel inderdaad op voor- of juist achteruit gaat. Belastingtechnisch zien we dat er een kantelpunt ontstaat als een bedrijf rond de 100.000 euro winst per jaar maakt. Op dat moment zal je minder belasting gaan betalen als je van de belastingvoordelen van een bv geniet.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *