loader-logo

Zo kan jij besparen op de energierekening

Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt veel energie, namelijk zo’n 2.839 kWh. Omgerekend is dit zo’n €620 per jaar voor het verbruik van energie. Aan gas is een huishouden zo’n €1.030 per jaar kwijt. Je kunt erg veel besparen op het energie en gas verbruik. In deze blog van de Enerigiehunter.nl vind je een aantal handige tips & tricks.

 

Tip 1: Isoleer je huis!

Door je huis goed te isoleren kun je erg veel geld besparen. Je kunt je daken, vloeren en zelfs muren isoleren om geld te besparen. De meeste huizen zijn slecht geïsoleerd en jij kunt daar wat aan doen.

 

Een rekenvoorbeeld
Als je investeert om je dak te isoleren kan dit je tussen de 1100,- en 4500,- euro kosten. Deze investering is zeker de moeite waard omdat je alleen hiermee al maximaal 650,- euro per jaar kunt besparen! Bij het isoleren van de vloeren kun je zo’n 210,- euro per jaar besparen, met een investering van 2000,- euro. Het isoleren van de spouwmuur kost tussen de 900,- en 1500,- euro. Dit is een van de voordeligste manieren van isoleren waar erg veel voordeel mee te behalen is. Op jaarbasis kun je tot wel 550,- euro besparen!

 

Toch zijn dit niet alledaagse klusjes en is het verstandiger om dit over te laten aan de expert. Om niet de hoofdprijs te betalen kun je het beste vergelijken. Dit kun je simpelweg doen door meerdere offertes aan te vragen van specialisten. Zo kun je voor je spouwmuur meerdere offertes aanvragen en behoorlijk besparen op de kosten.

 

Tip 2: Zonnepanelen als alternatief

De prijzen van zonnepanelen dalen, maar het is nog steeds wel een flinke investering. Om de prijzen een beetje te drukken had de overheid sinds 2012 subsidie beschikbaar gesteld. Helaas is deze subsidie niet meer beschikbaar. Wel kun je de BTW terugvragen als je panelen op de dak laat leggen.

Een rekenvoorbeeld

Stel je laat 13 panelen op je dak leggen. De kosten hiervan bedragen zo’n €5.000. Dit is inclusief €1.000 BTW die je weer kunt terugvragen. Met panelen met een vermogen van 290 Wattpiek levert dit jaarlijks 3770 Wattpiek op. Per jaar staat dit gelijk aan zo’n 3.500 kWh elektriciteit. Als we uitgaan van een kWh-prijs van €0,23, dan bespaar je per jaar bijna €800. Jouw investering heb je dus zo terugverdiend.

 

Tip 3: Blijf vergelijken en overstappen van energie
Een andere belangrijke tip om te besparen op de maandelijkse energierekening is om elk jaar opnieuw prijzen te vergelijken en ook elk jaar te switchen van leverancier. In de energiemarkt werkt het namelijk zo dat loyale klanten die lang klant blijven bij 1 maatschappij niet beloond worden. Integendeel: nieuwe klanten worden beloond met hoge welkomstkortingen. Slimme consumenten profiteren hiervan en stappen elk jaar weer over op een goedkoop contract met een hoge welkomstbonus. Dit kan per jaar al gauw €200 – €300 opleveren.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *