loader-logo

Geld lenen met BKR

Geld lenen met BKR

Het is niet eenvoudig om geld te lenen met een negatieve BKR-registratie. In sommige gevallen is het zelfs totaal onmogelijk. Een positieve BKR staat u echter totaal niet in de weg. In dat geval is het zelfs mogelijk om te lenen tegen extra lage rentetarieven. Ook komen er andere privileges voor. Zo mogen mensen met een positieve BKR-codering rood staan bij hun bank of een creditcard dragen. Een negatieve BKR-codering staat daarentegen een lening ontzettend in de weg. Veel kredietverstrekkers willen geen lening verstrekken aan iemand met een negatieve BKR. In dat geval is het aan te raden om of een minilening af te sluiten (waar geen BKR-toetsing voor nodig is) of kredietverstrekkers aanschrijven die geen BKR-toetsing vragen.

Wat is een BKR-codering?

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Laten we eerst beginnen met te zeggen dat BKR iets algemeens is. Een registratie hierbij hoeft dan ook zeker niet negatief te zijn. U wordt geregistreerd bij de BKR als u een lening heeft afgesloten in het verleden of als u nog een lening heeft lopen. Daarnaast kunt u een negatieve of een positieve BKR-codering ontvangen. U krijgt een positieve BKR-codering als u uw lening binnen het juiste termijn heeft afgelost. Een negatieve BKR-codering ontstaat door het te laat aflossen van een lening en het meerdere keren rentebetaling overslaan.

Hypotheek afsluiten met negatieve BKR

Een hypotheek met een BKR-registratie is bijna niet mogelijk. Het is echter in sommige gevallen wel mogelijk. Dan moeten wel allerlei andere aspecten positief zijn. Denk bijvoorbeeld aan een flinke overwaarde van uw huis of als je zelf geld in het huis steekt. Een andere voorwaarde die een kredietverstrekker kan stellen is dat u een bepaalde verzekering afsluit.

Geld lenen met BKR is niet altijd even gemakkelijk, maar toch is het zeker wel mogelijk. Hierbij is het van belang welke BKR notering u hebt. Er bestaat namelijk ook zoiets als een positieve BKR notering. Iedereen die geld leent, bijvoorbeeld een hypotheek, een krediet krijgt, een creditcard of zelfs een abonnement voor een mobiele telefoon wordt geregistreerd bij het BKR. Dit heet een positieve BKR notering, zolang u maar keurig netjes aan uw verplichten (rente en aflossing) voldoet.

Geld lenen met BKR

Krijgt u echter te maken met een betalingsachterstand omdat u een keer de rente, de aflossing of het abonnementsgeld niet kunt betalen, dan kunt u een negatieve BKR notering krijgen. Dit kan wel van invloed zijn op het wel of niet kunnen afsluiten van een nieuwe lening, een nieuw krediet en zelfs een nieuw mobiele abonnement. Banken en kredietverstrekkers, maar ook providers van mobiele telefonie, kijken namelijk eerst bij het BKR of iemand dat een notering heeft alvorens met diegene in zee te gaan. Heeft u dus een negatieve BKR notering, dan kan het zeker lastiger zijn om geld te lenen.

Zodra u in Nederland geld leent, dan wordt dat geregistreerd bij het BKR. Dit is dan echter een positieve notering en is er niets aan de hand. Het BKR registreert namelijk alle leningen en kredieten in Nederland. Of u nou geld leent voor een huis, een auto of een nieuwe televisie, alles wordt geregistreerd bij het BKR. Zelfs als u een creditcard of een abonnement op een mobiele telefoon neemt wordt het nog genoteerd. Potentiële geldverstrekkers kunnen vervolgens met deze gegevens bepalen of iemand nog kredietwaardig is of niet. Maar zoals gezegd, geld lenen met BKR is geen enkel probleem, zolang die BKR notering maar positief blijft.

Negatieve BKR notering

Naast een positieve BKR notering is er ook nog een negatieve BKR notering. Heeft u een negatieve BKR notering, dan zal het geld lenen met BKR een heel stuk lastiger zijn. U krijgt namelijk een negatieve BKR notering als er problemen zijn of zijn geweest met betalingen. Heeft u een keer een maand een bestaande lening niet of te laat betaald, dan zal dat geen probleem zijn, maar bij 2 of 3 maanden achterstand zal door de regel een negatieve BKR notering tot gevolg hebben. Wat voor soort lening dat is maakt daarbij niet uit, zodra u hem niet meer kunt aflossen dan zult u een negatieve BKR notering krijgen. Dat geldt ook als u een creditcard heeft en u meer uitgeeft dan u kunt betalen dan wel aflossen.

Er zijn verschillende vormen negatieve BKR notering, van klasse A1 tot A4, waarbij A4 het zwaarst weegt. Heeft u een negatieve BKR A1 notering, dan kan het bijvoorbeeld zijn dat u een keer uw aflossing niet hebt betaald en u al een betalingsregeling heeft gemaakt met de geldverstrekker of dat u de aflossing al volledig heeft gedaan. Bij een negatieve BKR A4 notering bent u helemaal niet meer in staat om aan uw verplichtingen te voldoen.

Geld lenen met BKR dus wel mogelijk?

Geld lenen met BKR is dus een stuk lastiger als uw BKR notering negatief is. Heeft u echter een A1 notering, dan hoeft het over het algemeen nog geen probleem te zijn. Bij een A4 notering kunt u een lening echter wel vergeten.

Hebt u een negatieve notatie in het register van het Bureau Krediet Registratie (BKR) en wilt u toch graag geld lenen? De meeste mensen denken dat geld lenen met BKR niet meer mogelijk is, dit is echter absoluut niet waar. In Nederland zijn er veel kredietverstrekkers actief, meer dan de helft van deze leningmaatschappijen kijken bij het verstrekken van een lening niet eens naar het leenverleden van de klant in het BKR. De meeste kredietverstrekkers vragen alleen naar de financiële situatie van u op dit moment, zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat u een aantal loonstroken van de afgelopen maanden moet overleggen alvorens u de lening kunt afsluiten.

Als u voornamelijk kleine bedragen leent, dan kunt u bij meer dan de helft van de kredietverstrekkers in Nederland alsnog een kleine lening aanvragen. Indien u echter duizenden euro’s wilt lenen, dan hebt u opeens alweer veel minder keuze uit leningsmaatschappijen. De meeste kredietverstrekkers zijn namelijk wel bereid om u een kleine lening te verstrekken, maar zijn een stuk voorzichtiger met het verstrekken van grotere leningen. Het probleem van een negatieve notatie in het BKR is dat u er vaak niets aan hebt kunnen doen, het is namelijk menselijk om een aantal keer de aflossing te

vergeten op het moment dat uw lening een looptijd heeft van enkele jaren. De eerste keer dat u vergeet om de lening af te lossen, is de kredietverstrekker verplicht om u hiervan eerst op de hoogte te brengen. Bij eventuele herhaling van het niet betalen van de aflossing, mag de aanbieder u aanmelden bij het BKR. Een notatie blijft redelijk lang staan in het BKR, tot de tijd dat deze notitie verdwijnt moet u dus geld lenen met BKR.

Previous Article

Next Article