loader-logo

De voor- en nadelen van private lease

Private lease is een populaire manier om je auto te financieren. Je betaalt elke maand een vast bedrag. De duur van de betalingstermijn, kun je deels zelf bepalen. Private lease is bedoeld voor een auto voor privégebruik. Overweeg je om je auto private te leasen? In dit artikel lees je alle voor- en nadelen ervan.

De voordelen

Je hoeft je spaargeld niet te gebruiken

Het grootste voordeel van private lease is misschien wel dat je je spaargeld niet hoeft te gebruiken en er niet ineens een groot bedrag van je rekening wordt afgeschreven. Voor jongeren die hun eerste auto kopen is dit fijn, maar ook andere mensen die het zich niet kunnen permitteren om duizenden euro’s tegelijk te betalen, hebben hier profijt van. En toch kun je de auto kopen die je wilt – tot op zekere hoogte.

Alle kosten zitten inbegrepen

Buiten het maandelijkse bedrag dat je voor de auto moet betalen, heb je geen kosten. Bij dat bedrag zit namelijk alles inbegrepen, zoals motorrijtuigenbelasting, afleveringskosten, afschrijvingskosten en reparatie en onderhoud. Moet je bijvoorbeeld je airco bijvullen? Geen probleem. Breng je auto naar de garage. Je hoeft hier niet apart voor te betalen. Op deze manier weet je altijd waar je aan toe bent. Het maandelijkse bedrag verandert nooit.

De nadelen

Je komt niet makkelijk onder het contract uit

Het leasen van een auto klinkt natuurlijk heel rooskleurig, maar natuurlijk zit er ook een aantal nadelen aan verbonden. Eén daarvan is het feit dat je niet makkelijk onder het contract uitkomt. Nu verschilt dit per leasebedrijf, maar vaak is het beëindigen van een leasecontract een dure aangelegenheid. Zelfs als je hiervoor genoodzaakt bent, vanwege overlijden of een echtscheiding, etc. Je zult altijd een deel van de onkosten voor het bedrijf moeten vergoeden.

Nadelen bij een verzekering

Vaak vermindert de premie van je verzekering per jaar dat je schadevrij rijdt. Als je een leasecontract hebt afgesloten, geldt deze no-claimkorting echter niet. Er wordt altijd een vast bedrag per maand afgeschreven, zonder aftrek van deze korting. Daarnaast zit het eigen risico niet bij het maandbedrag inbegrepen en moet je dus tot 500 euro zelf betalen bij schade. Bovendien kun je problemen ondervinden bij de aanvraag van een hypotheek. Als jij een leasecontact hebt afgesloten, kan het zijn dat het bedrag dat je maximaal aan kunt vragen als hypotheek lager is. De maandlasten van de private lease worden namelijk in mindering gebracht op de maximale leencapaciteit.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *