loader-logo

Hoeveel kan ik lenen?

Hoeveel kan ik lenen?

Bij diegene die geld wil of moet lenen komt vaak als eerste de vraag: “Hoeveel kan ik lenen?” boven. Dat is natuurlijk ook een hele belangrijke vraag. Stel u wilt een huis kopen, dan is het vooraf nodig dat u weet hoeveel u kunt lenen en dus of u het huis van uw dromen ook daadwerkelijk kunt betalen. Als u geld wilt lenen, dan zal de bank, geldverstrekker of kredietverstrekker kijken wat het maximale bedrag is dat u zou kunnen lenen. Geld lenen kost namelijk geld, dus u betaalt meer terug dan u oorspronkelijk leenbedrag. Ze kijken daarom naar uw persoonlijke situatie, naar hoe hoog uw inkomen en die van uw partner is, of u een vast inkomen hebt, en daarnaast ook naar een aantal vast lasten die u maandelijks hebt. U moet namelijk straks wel in staat zijn om uw lening weer af te kunnen lossen en uw lening zo verantwoord mogelijk te laten worden.

Hoe weet u hoeveel u kunt lenen?

Er zijn diverse rekenmodules, bijvoorbeeld op het internet, maar ook bij de bank, waarmee u precies kunt berekenen hoeveel geld u kunt lenen. Hierbij kunt u invullen wat uw inkomen of gezinsinkomen is, hoeveel vaste lasten u heeft en u kunt direct zien hoeveel geld u zou kunnen lenen. Ook kredietverstrekkers werken op een zelfde soort manier. Ze kijken naar uw inkomen en naar dat van uw eventuele partner en trekken daar vervolgens de vaste lasten weer vanaf. Ze houden daarbij ook rekening met andere nog openstaande leningen of schulden, zoals ook de huur of de hypotheek. Op een gegeven moment weten ze exact hoeveel geld u per maand nog beschikbaar hebt. Dat is het maximale wat u per maand zou kunnen betalen. Voor de veiligheid van u en de zekerheid voor hun zelf dat ze hun geld terug krijgen nemen ze nog een kleine veiligheidsmarge en vervolgens berekenen ze exact hoeveel geld u precies kunt lenen.

Hoeveel kan ik lenen hangt af van meerdere factoren

De vraag “Hoeveel kan ik lenen?” kan dus niet zomaar simpel weg even worden beantwoord. Er zijn heel wat factoren waar rekening mee gehouden moet worden om vervelende verrassingen achteraf te voorkomen. Geld verstrekkers proberen een oplossing te vinden die voor iedereen het beste is, maar ook veilig is. Er wordt gekeken naar het gezamenlijke gezinsinkomen bij meerdere partners, maar ook naar of uw kinderen hebt en als dat het geval is, hoeveel kinderen. Daarnaast wordt er gekeken naar uw persoonlijke situatie zoals uw leeftijd, die van uw partner en van uw kinderen, maar ook naar uw vaste lasten en de actuele rente. Allemaal factoren die van belang zijn om de hoogte van de lening te kunnen bepalen.

Verschil per kredietverstrekker

Daarnaast kan de hoogte van het te lenen bedrag per kredietverstrekker verschillen. Bij de ene kunt u misschien net even iets meer lenen dan bij de ander. Meerdere offertes aanvragen kan dus zeer verstandig zijn.

Online kijken hoeveel u kunt lenen

Op diverse websites kunt u eenvoudig zelf berekenen hoeveel u maximaal verantwoord kunt lenen. Hiervoor worden diverse rekenmodellen gebruikt waarmee u uw lening kunt simuleren. Dit geeft direct een duidelijk beeld van wat u kunt verwachten. Het is echter altijd maar een indicatie. Wilt u echt een lening afsluiten of een krediet aanvragen, dan kan het daadwerkelijke bedrag nog ietsje afwijken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *