loader-logo

Een goede boekhouder moet geld opbrengen!

Je hoort het op straat of in de kroeg vaak wel eens zeggen: “echte goede boekhouders brengen geld op” en het gegeven klopt ook. Een belangrijke nuance is wel dat je een goede boekhouder moet hebben. Wat is nu een goede accountant? En wat zijn de voor- en nadelen? Ik zal dit hieronder voor jullie bespreken.

Het verschil tussen de goede en de betere boekhouders…

Aangezien alle boekhouders ook daadwerkelijk studies hebben voltooid, zijn de meeste boekhouders sowieso wel goede boekhouders. Ze weten hoe ze facturen moeten inboeken, hoe ze kapitaal moeten verwerken en hoe ze een jaarrekening opstellen. Maar dit is niet de administrateur die jij wil hebben. Jij wenst de betere boekhouders. Het verschil tussen beiden lijkt misschien marginaal, maar is toch heel belangrijk. Waar een goede accountant zelf weet hoe alles werkt, zal de betere accountant ook alles aan jou uit proberen leggen. Dit zal hij doen op een manier dat ook een kind van 12 kan begrijpen wat er gebeurt. Zo weet ook jij precies hoe je bedrijf ervoor staat. Ook zal hij je informeren over de juiste tijdstippen om te investeren, of hij zal je vertellen dat je beter eerst wat cash-buffers opbouwt. Voor je met een boekhouder in zee gaat, kan je dus best eerst een verkennend gesprek vastleggen.

De voordelen van een accountant..

Het grootste voordeel is het feit dat je extra tijd overhoudt voor je zaak zelf. De tijd die je anders zou kwijt zijn door de boekhouding aan te vullen, kan je nu investeren in je hoofdactiviteit. Daarnaast zijn boekhouders veel beter op de hoogte van alle regelgeving en kan hij je ook extra advies verlenen.

En de nadelen?

Uiteraard zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. Hoewel boekhouders normaal geld moeten opbrengen, is het wel belangrijk dat je hem eerst kan betalen. Voor veel kleine, of startende ondernemingen is dit niet altijd even makkelijk. Verder heeft een accountant ook veel van jouw bedrijfsgeheimen in handen. Daarom is het belangrijk dat je voor iemand kiest die je echt kan vertrouwen.

Zoals je al hebt gemerkt is het niet eenvoudig om te kiezen of je voor een boekhouder gaat of niet. Daarnaast hangt het rendement af van wie je kiest. Kies voor een betrouwbare persoon die de tijd neemt om jou alles duidelijk uit te leggen.


Meer weten over boekhouders als je zpp’er bent. Klik dan hier!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *