loader-logo

Lenen

Lenen

Een van de eerste dingen die de mens ooit deed was het verzamelen van artikelen en het ruilen en lenen van artikelen. Daar komt deze term vandaan. Er zijn verschillende manieren van lenen. Zo kun je bijvoorbeeld van je buurman een pak suiker lenen maar je kunt natuurlijk ook geld lenen bij een bank of intermediair. Vroeger wilde mensen elkaar nog wel eens wat lenen zonder daarvoor wat terug te willen, tegenwoordig vrijwel nooit meer iets zonder daar zelf wat beter van te worden. Tegenwoordig kennen we bij het lenen van geld en soms ook bij producten rente. Deze rente wordt betaald, aangezien degene die het geld of de producten uitleent op dit moment zelf niet gebruik kan maken van het geld of producten, ze lenen het tenslotte uit.

Geld uitlenen

Natuurlijk heb je er zelf ook wel eens te maken, dat iemand je vraagt wat geld voor bijvoorbeeld het kopen van een frietje. Natuurlijk zit daar geen enkel risico aan. Het kan ook zo zijn dat mensen je vragen om geld zodat iemand bijvoorbeeld een bedrijf kan starten. Voor degene die een bedrijf wilt starten is het veel beter om geld te vragen van een vriend of familie dan aan te kloppen bij een bank. Wanneer je geld leent van vrienden of familie hoef je vrijwel nooit rente te betalen, en indien je wel afspreekt rente te gaan betalen zal dit nog steeds een goedkopere manier zijn. Wanneer je zelf geld uit gaat lenen loop je wel een risico. Je weet tenslotte nooit of deze persoon nog wel bereid is om jou terug te betalen of dat deze persoonlijk het geleende geld nog wel terug kan betalen. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan wanneer je geld gaat lenen voor het starten van een bedrijf aan een goede vriend van je, zorg ervoor dat alles zwart op wit staat om zelf zo min mogelijk risico te lopen.

Geld lenen zonder rente

Geld lenen zonder rente komt vrijwel nooit meer voor, dit komt omdat de meeste mensen en bedrijven een vergoeding willen voor de tijd dat ze hun geld of hun product wat je gaat lenen kwijt bent. Naast een vergoeding voor de tijd dat ze het kwijt zijn willen ze natuurlijk ook graag nog wat winst maken. Geld lenen zonder rente kan eigenlijk alleen wanneer je dit afspreekt met bijvoorbeeld familie of vrienden waar je geld gaat lenen. Bij vrienden of familie kunt vaak geld vragen zonder rente. Het is ook veel fijner om niet bij een bank aan te hoeven kloppen voor een rente, aangezien die naar veel meer factoren kijkt wanneer je wat geld wilt lenen. Zij kijken bijvoorbeeld ook naar je inkomsten en dat heb je niet wanneer je geld leent bij familie of vrienden.

Geld lenen met rente

Geld lenen zonder rente komt vrijwel nooit meer voor. Banken moeten natuurlijk ook kunnen blijven staan en ook banken moeten daarvoor flinke winstcijfers draaien. Daarvoor betaal je, wanneer je geld gaat lenen van de bank een bepaalde rente per maand of per jaar. Bij het lenen van geld kun je zelf kiezen hoelang je het geld wilt lenen. Dit kan bijvoorbeeld ook heel kort zijn maar bijvoorbeeld wanneer je een huis gaat kopen heb je het geld voor een langere periode nodig. Wanneer je geld gaat lenen voor een langere periode betaal je elke maand maar een heel klein beetje rente, aangezien dit rentebedrag over een langere periode wordt verdeeld. Wanneer je een kort geld gaat lenen is het rentebedrag iedere maand veel hoger, aangezien je het over een korte tijd moet terugbetalen aan de bank.