loader-logo

Geld lenen van een bekende

Privé geld lenen beter dan geld lenen bij uw bank

Wanneer u geld wilt lenen voor een aankoop en u kunt hiervoor terecht bij een naaste die bereid is u geld te lenen voor de aankoop die u in gedachte heeft kan dit voordeliger zijn dan geld lenen bij een kredietverstrekker. Veelal hoeft u bij naaste geen rente te betalen over het geleende bedrag. Echter is prive geld lenen ook niet geheel zonder bijkomende zaken. De praktijk leert dan wel dat privé geld lenen bij uw naaste vaak gepaard gaat zonder bijkomende kosten, maar geld lenen bij iemand uit uw omgeving is wel een vertrouwenskwestie.

Om een kleine of grote uitgave te financieren met geleend geld van een vriend of familie vraagt om duidelijke afspraken. Anders dan geld lenen bij uw bank of een intermediair zal uw naaste geen beslag leggen om uw privé goederen als u het geleende bedrag niet binnen de vooraf afgesproken periode kunt aflossen, maar u kunt hiermee wel grote conflicten veroorzaken en in sommige gevallen zelfs uitmonden tot een blijvend conflict.

Privé geld lenen verstandig?

Of privé geld lenen verstandig is zal uiteraard afhangen van uzelf en uw naaste. Als het om een klein bedrag gaat kan privé geld lenen voordeliger zijn dan geld lenen bij uw bank of intermediair, maar bij grote uitgaves is deze manier van geld lenen vrijwel niet aan te raden. Echter kunt u dit wel officieel laten vastleggen in de vorm van een contract waarin beide partijen akkoord gaan met de vooraf afgesproken eisen aan de lening.

Het is geheel afhankelijk van uzelf en uw naaste of u tezamen besluit om tot een overeenkomst te komen. Er zijn genoeg situaties waarin men hierin wel tot een overeenkomst kan komen die met succes wordt afgerond, maar tegelijkertijd ook genoeg situaties waarin men voorgoed in conflict raakt. U zult zelf de afweging moeten maken of u in goed vertrouwen geld kunt lenen waarin u deze gedisciplineerd kunt aflossen.